Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται και ανθίζει η πασχαλιά;


Η πασχαλιά, όπως δηλώνει και το όνοµά της, είναι το καλλωπιστικό φυτό που έχει συνδεθεί µε τη γιορτή του Πάσχα. Και όχι άδικα, καθώς το φυτό της πασχαλιάς µας χαρίζει εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί 20 µε 30 µέρες, στα τέλη της άνοιξης, κόντα στην περίοδο του Πάσχα. Η πασχαλιά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και ευδοκιµεί σε έδαφος µέσης σύστασης, ακόµη και σε ξηρό, αρκεί να στραγγίζει ικανοποιητικά. Κατάλληλη εποχή φύτευσης της πασχαλιάς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέγουµε ηλιόλουστη θέση για την πασχαλιά, καθώς χρειάζεται αρκετό χώρο µε επαρκή αερισµό, ώστε να µπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν φυτέψουµε την πασχαλιά για φράχτη, οι αποστάσεις φύτευσης µεταξύ των φυτών πρέπει να είναι περίπου δυο µέτρα. Για πασχαλιά που θέλουµε να φυτέψουµε σε γλάστρα σε µπαλκόνι, επιλέγουµε σηµείο µε νότια έκθεση και γλάστρα µε αρκετά µεγάλη διάµετρο για να έχει χώρο το φυτό να αναπτυχθεί και να µας δώσει πλούσια ανθοφορία.

Σε τι αποστάσεις φυτεύουµε τα πεπόνια;

Φυτεύουµε τα πεπόνια στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, 80-100 εκατοστά µεταξύ των θέσεων φύτευσης και 120-180 εκατοστά µεταξύ των γραµµών φύτευσης. Αν έχουµε µικρό χώρο στο χωράφι µας, προτιµάµε να φυτεύουµε λιγότερα φυτά πεπονιού για να έχουµε µεγαλύτερη απόδοση από κάθε φυτό. Αποφεύγουµε τις πυκνές φυτεύσεις για να πετύχουµε καλύτερο αερισµό και µεγαλύτερη έκθεση των φυτών στον ήλιο. Αυτό συντελεί σε βελτιωµένη παραγωγή πεπονιών και στη µείωση εµφάνισης µυκητολογικών ασθενειών και προσβολών από έντοµα. Κατά τη φύτευση, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε υλικά εδαφοκάλυψης όπως το γεωύφασµα ή νάυλον εδαφοκάλυψης, για να περιορίσουµε την ανάπτυξη ανεπιθύµητων αγριόχορτων και να αποφύγουµε την επαφή των καρπών µε το χώµα.

 

Τι ζηµιές προκαλούν στα φυτά οι αφίδες;

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδοµένο έντοµο που εµφανίζεται στα φυτά του κήπου και του µπαλκονιού µας. Αρκετοί αναφέρονται σε αυτή ως “ψείρα των φυτών”, και γνωστότερη όµως µε την ονοµασία µελίγκρα.
Οι αφίδες δηµιουργούν σηµαντικές ζηµιές στα φυτά αναπτύσσοντας µεγάλους πληθυσµούς εντόµων που αποµυζούν τους χυµούς των φυτών. Πολύ συχνά, η µελίγκρα δηµιουργεί παραµορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων. Σε προσβολή από µελίγκρα παρατηρούµε να στρίβουν τα φύλλα παίρνοντας µια χαρακτηριστική µορφή καρουλιάσµατος. Καρούλιασµα στα φύλλα από µελίγκρα Εκτός από την άµεση ζηµιά που κάνουν στα φυτά, οι µελίγκρες δηµιουργούν µελιτώδη εκκρίµατα και αυτό φέρνει την ανάπτυξη του µύκητα της καπνιάς που προκαλεί µαύρισµα στο φύλλωµα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τη µείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και την σταδιακή εξασθένισή τους. Επιπλέον, πρέπει να σηµειώσουµε ότι η µελίγκρα αποτελεί φορέα επικίνδυνων ιώσεων των εσπεριδοειδών δέντρων, όπως η τριστέτσα, καθώς επίσης ιώσεων των κηπευτικών και των καλλωπιστικών φυτών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα