Πότε κλαδεύουμε και πώς κλαδεύουμε τις ροδιές;
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα στα ενήλικα δέντρα ροδιάς είναι η περίοδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος, αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται στο εσωτερικό του θάμνου και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του δέντρου της ροδιάς, ενώ στη συνέχεια αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και οι ξεροί βλαστοί. Επίσης, αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί και οι παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά από την βάση του κεντρικού κορμού. Κλαδεύουμε τους μακριούς βλαστούς της ροδιάς μικραίνοντας το μήκος τους κατά το μισό για να προωθήσουμε την καρποφορία, ενώ αν χρειαστεί ανανεώνουμε τους γερασμένους βραχίονες κόβοντας τους από την ένωση τους με τον κορμό. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές ελαφριές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η πρίμουλα;
Η πρίμουλα είναι το λουλούδι που ανθίζει πρώτο μέσα στο χειμώνα! Αν και πολυετές ποώδες λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, η πρίμουλα φυτεύεται κυρίως ως ετήσιο καλλωπιστικό και μας χαρίζει τα υπέροχα άνθη της από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει, γι’ αυτό προτιμούμε κυρίως ημισκιερές θέσεις φύτευσης προστατευμένες από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο. Πρέπει να γνωρίζουμε πως τα ζεστά και τα ψυχρά ρεύματα αέρα μπορούν να προκαλέσουν ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας. Οι πρίμουλες διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα γι’ αυτό φυτεύονται σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς δε χρειάζονται ιδιαίτερο βάθος για να αναπτυχθούν. Μία απόσταση περίπου 20 εκατοστών μεταξύ των φυτών πρίμουλας είναι ιδανική για τη φύτευση τους. Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, και παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ στο εδαφικά μείγμα. Για τη φύτευση της πρίμουλας, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για λουλούδια.
Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ρίγανης;
Ο πολλαπλασιασμός της ρίγανης γίνεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα. Αν σπείρουμε με σπόρο τη ρίγανη, μπορούμε να την φυτέψουμε αρχές άνοιξης σε σπορείο. Σε θερμοκρασία 21°C και αρκετή υγρασία, ο σπόρος της ρίγανης βλαστάνει σε 4 μέρες. Μετά από 2 μήνες περίπου μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα νέα φυτά ρίγανης στην οριστική τους θέση. Αν έχουμε φυτέψει τη ρίγανη σε γλάστρα, μπορούμε πολύ εύκολα με διαίρεση του ριζώματος να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρίγανης στις αρχές της άνοιξης. Για τον πολλαπλασιασμό της ρίγανης με μοσχεύματα, μέσα στην άνοιξη, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10 εκατοστών, αφαιρώντας τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του βλαστού. Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου τα μοσχεύματα της ρίγανης, αφού έχουμε βάλει ορμόνη ριζοβολίας στη βάση τους. Μετά από 5-6 βδομάδες, θα έχουμε καινούρια φυτά ρίγανης, έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr