Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέµηση για τον περονόσπορο του αµπελιού;

Για την οικολογική αντιµετώπιση του περονόσπορου του αµπελιού, απαιτείται ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα φυτοπροστασίας που περιλαµβάνει µια σειρά προληπτικών µέτρων και επεµβάσεων:
-Συστηµατική παρακολούθηση των αµπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών προσβολών περονόσπορου, ώστε τα αµπέλια να προστατευτούν σε περίπτωση βροχοπτώσεων.
-Ψεκασµός µε βιολογικό σκεύασµα βορδιγάλιου πολτού όταν φουσκώνουν οι οφθαλµοί του αµπελιού, ώστε να απολυµανθούν οι αρχικές εστίες διαχείµασης του περονοσπορου.
-Προληπτικοί ψεκασµοί µε σκευάσµατα χαλκού που ξεκινούν όταν η βλάστηση έχει µήκος 8 εως 10 εκατοστά, µετά από δέκα µέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο µούρου), και αµέσως µετά τη γονιµοποίηση.
-Κατάλληλη φροντίδα ώστε η νεαρή βλάστηση να µην βρίσκεται κοντά στο έδαφος, ενώ οι βλαστοί γυρω από την βάση του πρέµνου να καταστρέφονται.
-Καταπολέµηση των ζιζανίων γύρω από τα φυτά του αµπελιού µε τη χρήση χορτοκοπτικού µηχανήµατος για να επιτευχθεί καλύτερος αερισµός.
-Καλός καθαρισµός στα άκρα γύρω από τον αµπελώνα, έτσι ώστε να µην υπάρχουν θέσεις που µπορεί να αποτελέσουν εστίες για να ξεκινήσει η ασθένεια του περονόσπορου.
-Άµεση αποµάκρυνση και καταστροφή των πρώτων φύλλων που εµφανίζονται κηλίδες «ελαίου» πριν εµφανιστούν οι καρποφορίες του περονόσπορου µε τη χαρακτηριστική λευκή εξάνθιση.
-Ξεφύλλισµα του αµπελιού, δηλαδή αραίωση των φύλλων, που συντελεί στον καλό αερισµό των φυτών του αµπελιού και στην µείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
-Κορφολόγηµα του αµπελιού, δηλαδή κόψιµο των δυνατών βλαστών του αµπελιού για να ενισχυθεί η καρποφορία του και παράλληλα να περιορίσουµε την πυκνότητα της βλάστησης.
-∆ηµιουργία κατάλληλων συνθηκών και καλλιεργητικά µέτρα για την καλή αποστράγγιση του αµπελώνα ώστε να περιοριστούν οι συνθήκες υγρασίας.

 

Κάθε πότε βάζουµε λίπασµα στις τριανταφυλλιές;


Η τριανταφυλλιά είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται να προσθέτουµε λίπασµα σε διάφορες εποχές του χρόνου για να απολαµβάνουµε πολλά τριαντάφυλλα µε µεγάλη διάρκεια. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς ξεκινά στο τέλος του χειµώνα ή στις αρχές της άνοιξης, µετά το κλάδεµα. Χρησιµοποιούµε πλήρες κοκκώδες ή υδατοδιαλυτό λίπασµα πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο, µαγνήσιο και σίδηρο. Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώµενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, στα τέλη του χειµώνα και στις αρχές του καλοκαιριού. Οι νάνες και θαµνώδεις τριανταφυλλιές απαιτούν τακτική λίπανση κάθε µήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Λόγω των τακτικών ποτισµάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύµητα χόρτα γύρω από τις ρίζες των τριανταφυλλιών, τα γνωστά ζιζάνια, και πραγµατοποιούµε τακτικά σκαλίσµατα για να τα αποµακρύνουµε γύρω από το φυτό. Κατά το σκάλισµα, µπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εµπλουτισµός του χώµατος µε κοµπόστ και λίπασµα.

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες µυρτιάς;

Yπάρχουν αρκετές ποικιλίες µυρτιάς για να φυτέψουµε στον κήπο και το µπαλκόνι µας µε πιο δηµοφιλείς τις εξής:
Κοινή µυρτιά (Myrtus communis): Η κλασική ποικιλία µυρτιάς που συναντάµε στις µεσογειακές περιοχές, µε γυαλιστερό φύλλωµα που φτάνει σε ύψος 3-4 µέτρων.
Πυκνόφυλλη µυρτιά (Myrtus communis var. compacta): Ποικιλία µυρτιάς µε πιο συµπαγές φύλλωµα που φτάνει σε ύψος και πλάτος περίπου 1 µέτρου. Νάνα µυρτιά (Myrtus communis var. minima): Ποικιλία µυρτιάς µε ακόµα µικρότερα φύλλα από την κοινή µυρτιά, φτάνει σε ανάπτυξη 60-100 εκατοστών.
Μυρτιά η ποικιλόφυλλη (Myrtus communis var. variegata): Ποικιλία µυρτιάς µε κιτρινοπράσινα φύλλα που φτάνει σε ύψος µέχρι 2 µέτρων.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα