Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποια εποχή φυτεύουµε τις γλυκοπατάτες και σε τι αποστάσεις;

 

Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας µας δίνει τις διάσηµες κονδυλώδεις ρίζες που τρώµε και διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία. Τα τελευταία χρόνια, η γλυκοπατάτα χρησιµοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές µαγειρικής και προγράµµατα διατροφής. H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου και καλλιεργείται κατά γραµµές, σε αναχώµατα (σαµαράκια) που έχουν αποστάσεις 1 µέτρο µεταξύ τους. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι 40-50 εκατοστά µεταξύ των φυτών και 80 εκατοστά µεταξύ των γραµµών, ενώ το βάθος φύτευσης στα 10-15 εκατοστά. Η προσθήκη χώµατος κατά τη δηµιουργία αναχώµατος, βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισµα καθώς επίσης στο να µην εξέρχονται στο φως οι κονδυλώδες ρίζες της γλυκοπατάτας και πρασινίσουν.

 

Ποιες ποικιλίες κολοκυθιού επιλέγουµε να φυτέψουµε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκυθιού ντόπιες, παραδοσιακές, καθώς και ξένες για να καλλιεργήσουµε στον κήπο µας. Είναι σηµαντικό να διατηρούµε δικό µας σπόρο κολοκυθιού, ώστε να γνωρίζουµε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που καλλιεργούµε. Επιλέγουµε διαφορετικές ποικιλίες ανάλογα µε την πρωιµότητα της φύτευσης του κολοκυθιού που έχουν δοκιµαστεί στις τοπικές συνθήκες και µας εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Kαποιες ποικιλίες κολοκυθιού έχουν θαµνώδη ανάπτυξη, ενώ κάποιες άλλες ποικιλίες κολοκυθιού έρπουν στο έδαφος. Αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν υβρίδια κολοκυθιού που είναι ανθεκτικά σε ιώσεις την περίοδο του καλοκαιριού αν και δεν µπορούµε να κρατήσουν σπόρο για την επόµενη χρονιά. Ανάλογα το σχήµα και το χρώµα, µπορούµε να καλλιεργήσουµε κολοκύθια κυλινδρικού σχήµατος ή σε σχήµα µπουκάλι, µε διαφορετικές διαβαθµίσεις του πράσινου από ανοιχτό µέχρι σκούρο χρώµα. Μερικές ενδιαφέρουσες ποικιλίες κολοκυθιού που αξίζει να καλλιεργήσουµε είναι οι εξής:
-Κοµποκολόκυθο: ∆ηµοφιλής ποικιλία κολοκυθιού που δίνει πρώιµη παραγωγή στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
-Κολοκύθι Σαντορίνης: Ποικιλία στρογγυλού κολοκυθιού µε ξεχωριστό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη γεύση, κατάλληλο για γεµιστά και για τηγανητές ροδέλες.
Κολοκυθιές για άνθη: Ιδιαίτερες ποικιλίες κολοκυθιού που καλλιεργούνται για την παραγωγή ανθών για την παρασκευή γεµιστών κολοκυθανθών, οι οποίες παράγουν πλήθος λουλουδιών και ελάχιστα κολοκύθια
Γλυκοκολοκύθα: Ποικιλία κολοκυθιού που παράγει στρογγυλές ή µακρόστενες µεγάλες γλυκοκολοκύθες που χρησιµοποιούµε για την παρασκευή κολοκυθόπιτας. 5 µυστικά για καλλιέργεια γλυκοκολοκύθας
Νεροκολοκύθα: Ποικιλία αναρριχόµενου κολοκυθιού που µας παράγει ιδιαίτερους καρπούς, τα γνωστά φλασκιά που χρησιµοποιούνταν παραδοσιακά για το γέµισµα νερού και διάφορων ποτών.
Καλλωπιστική κολοκυθιά: Ποικιλίες αναρριχόµενων κολοκυθιών που παράγουν µικρά διακοσµητικά κολοκύθια σε διάφορα εντυπωσιακά χρώµατα. Κολοκύθι λούφα: Ποικιλία αναρριχώαµενου κολοκυθιού που παράγει ένα εντυπωσιακό είδος κολοκυθιού που µας δίνει µετά από επεξεργασία το φυτικό σφουγγάρι.

Τι συνθήκες θέλει η αλστροµέρια για να αναπτυχθεί;

Η αλστροµέρια είναι ένα µεγαλοπρεπές καλλωπιστικό φυτό µε εντυπωσιακά λουλούδια που κατάγεται από την Νότιο Αµερική και είναι γνωστό ως «το κρίνο του Περού» ή «το κρίνο των Ίνκας». Χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη, είναι συνήθως αειθαλές στις περισσότερες ποικιλίες και ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέµβριο. Αν και τα άνθη της αλστροµέρια δεν είναι αρωµατικά, το µέγεθος, το σχήµα και η ποικιλία των χρωµάτων των λουλουδιών της µας ανταµοίβουν και µε το παραπάνω. Η αλστροµέρια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι ανθεκτική στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί να µην είναι υπερβολικά ασβεστώδη και να έχουν καλή αποστράγγιση. Για τη φύτευση επιλέγουµε φωτεινό µέρος που να µη δέχεται απευθείας ηλιακό φως, ειδικά τις µεσηµεριανές ώρες. Θα πρέπει να γνωρίζουµε ότι σε υπερβολικά υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού, η ανθοφορία της αλστροµέριασ σταµατά. Αν φυτέψουµε την αλστροµέρια σε γλάστρα επιλέγουµε πλατιά γλάστρα µες τρύπες, καθώς αναπτύσσει πολλά πλευρικά ριζώµατα, και εµπλουτισµένο φυτόχωµα γενικής χρήσηςγια να ενισχύσουµε την ανθοφορία της.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα