Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Γιατί µαυρίζουν οι καρποί σε ντοµάτες, πιπεριές και καρπούζια;

Γιατί µαυρίζουν οι ντοµάτες από κάτω; Όσοι καλλιεργούµε ντοµάτες στον κήπο ή ντοµάτες σε γλάστρα, έχουµε αντιµετωπίσει την “τάπα”, το πρόβληµα που εµφανίζεται στο στάδιο της ωρίµανσης µε µαύρες κηλίδες και µαυρίσµατα στο κάτω µέρος των καρπών. Το συγκεκριµένο πρόβληµα του µαυρίσµατος στις ντοµάτες οφείλεται στην ξηρή κορυφή, µια αρκετά συνηθισµένη µη µεταδοτική ασθένεια που προκαλείται, κυρίως, λόγω έλλειψης ασβεστίου. Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά του λαχανόκηπου κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης, όταν ο εφοδιασµός των καρπών της ντοµάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού µε ασβέστιο δεν επαρκεί. Στην εµφάνιση του προβλήµατος συντελεί η µικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισµα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη µε χαµηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα. Επίσης, στο µαύρισµα των καρπών και στην εµφάνιση της ξηρής κορυφής συντελεί η υπερβολική χρήση λιπασµάτων αζώτου και οι υψηλές θερµοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού σε ντοµάτες, πιπεριές και καρπούζια.

Γιατί κιτρινίζουν τα κολοκυθάκια και πέφτουν;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν κιτρίνισµα και σάπισµα στα κολοκύθια, οι οποίες σχετίζονται κυρίως µε τo πότισµα, τις ασθένειες και τη λίπανση των φυτών κολοκυθιού.
1. Το υπερβολικό πότισµα κάνει τα κολοκυθάκια να κιτρινίζουν και να σαπίζουν
Το υπερβολικό πότισµα της καλλιέργειας του κολοκυθιού µπορεί να προκαλέσει κιτρινίσµατα και σαπίσµατα στους καρπούς, ειδικά όταν οι έρχονται καρποί σε επαφή µε το χώµα. Για την αποφυγή της επαφής των καρπών του κολοκυθιού µε το βρεγµένο χώµα, σκορπίζουµε γύρω από τα φυτά, διάφορα υλικά εδαφοκάλυψης, όπως πριονίδι και πευκόφλουδα. Φροντίζουµε να ποτίζουµε σωστά τα φυτά κολοκυθιού, ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το υπερβολικό πότισµα που δηµιουργεί προβλήµατα. Εγκαθιστούµε σύστηµα ποτίσµατος µε σταγόνες που βοηθάει να παρέχουµε τη σωστή ποσότητα νερού στα φυτά και να περιορίσουµε τη σπατάλη του.
2. Οι ασθένειες του κολοκυθιού προκαλούν προβλήµατα
Οι κακές συνθήκες αερισµού σε συνδυασµό µε υπερβολική υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών όπως το ωίδιο του κολοκυθιού που µπορεί να συντελέσει σε κιτρίνισµα, σάπισµα ή ξήρανση στα κολοκυθάκια. Αποφεύγουµε λοιπόν τις πυκνές φυτεύσεις και ψεκάζουµε προληπτικά το φύλλωµα των φυτών µε βιολογικά σκευάσµατα όπως ο υγρός χαλκός και το βρέξιµο θειάφι για την προστασία των κολοκυθιών. Αντιµετώπιση του ωίδιου της κολοκυθιάς
3. Η έλλειψη σε λίπασµα αζώτου κάνει τα κολοκυθάκια µικρά και κίτρινα
Η έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του αζώτου στα φυτά κολοκυθιού αρκετές φορές προκαλεί κίτρινισµα στους καρπούς, οι οποίο δεν µεγαλώνουν και παραµένουν µικροί. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουµε στα φυτά κολοκυθιού ποσότητα βιολογικού λιπάσµατος αζώτου, κάθε δύο τρεις εβδοµάδες για να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα.
4. Η έλλειψη σε λίπασµα ασβεστίου κάνει τα κολοκυθάκια να κιτρινίζουν
Τα κίτρινα κολοκύθια στο λαχανόκηπο µας µπορεί να οφείλονται και στην έλλειψη ασβεστίου στο χώµα, ειδικά όταν υπάρχουν απότοµες µεταβολές θερµοκρασίας. Η προσθήκη λιπάσµατος ασβεστίου, που κάνουµε στην καλλιέργεια ντοµάτας και καλλιέργεια πιπεριάς για την αντιµετώπιση της ξηρής κορυφής, είναι αναγκαία λοιπόν αρκετές φορές και στην καλλιέργεια κολοκυθιού.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η στρελίτσια;

Η στρελίτσια (strelitzia ή στερλίτσια όπως την λένε ορισµένοι) είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πορτοκαλί-µπλε άνθη της που θυµίζουν ράµφος παραδείσιου πουλιού. Η στρελίτσια προτιµά εδάφη γόνιµα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιµεί σε ηλιοφανείς ή ηµισκιερές θέσεις χαρίζοντάς µας πλούσια ανθοφορία. Η στρελίτσια φυτεύεται συχνά σε βραχόκηπους, αλλά και σε παραθαλάσσια µέρη, καθώς είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα. Είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειµώνα και στους βοριάδες, γι’ αυτό καλό είναι να της εξασφαλίζουµε προφυλαγµένη θέση κατά τη φύτευση. Για να φυτέψουµε την στερλίτσια σε γλάστρα, επιλέγουµε µπαλκόνι µε νότια έκθεση για να αναπτυχθεί και να µας δώσει πολλά λουλούδια.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα