Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πόσο συχνά χρειάζονται πότισµα τα ντοµατίνια;

Τα ντοµατίνια θέλουν τακτικά ποτίσµατα για να µας χαρίσουν πλούσια και παρατεταµένη καρποφορία ενώ παρουσιάζουν προβληµατική ανάπτυξη όταν υποφέρουν από έλλειψη νερού. Πότίζουµε οπωσδήποτε κάθε δυο µέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που έχουµε υψηλές θερµοκρασίες και κάθε τρεις µέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Κατά την περίοδο της άνθισης των ντοµατινιών, αποφεύγουµε το υπερβολικό πότισµα γιατί µπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και µειωµένη παραγωγή. Επίσης, το καθηµερινό πότισµα των ντοµατινιών µπορεί να προκαλέσει σαπίσµατα στη ρίζα λόγω προσβολής από φουζάριο, µία ασθένεια που κάνει τα φυτά να µαραίνονται και να φαίνονται σα να είναι απότιστα.

Tι θέση επιλέγουµε για τη µονστέρα µέσα στο σπίτι;

Μονστέρα, εξαιρετικά δηµοφιλής και αγαπηµένη! Ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου µε µεγάλα γυαλιστερά και δερµατώδη φύλλα που διαθέτουν χαρακτηριστικές εσοχές και την κάνουν να ξεχωρίζει. Η µονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και σχηµατίζει µόνο λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Κάθε φύλλο µονστέρας µπορεί να ξεπεράσει σε µήκος το µισό µέτρο. Τα νεαρά φυτά µονστέρας έχουν αρχικά φύλλα σε σχήµα καρδιάς. Καθώς το φυτό µεγαλώνει, δηµιουργεί µεγαλύτερα φύλλα µε τις χαρακτηριστικές σχισµές. H µονστέρα αντέχει σε λιγότερο φωτεινά σηµεία του σπιτιού µας, ωστόσο όταν της δώσουµε πλούσιο φως παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και µεγαλώνει πιο γρήγορα. Αποφεύγουµε να τοποθετούµε τη γλάστρα σε σηµείο που χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίµατα στα φύλλα της. Η µονστέρα ευδοκιµεί σε εύρος θερµοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώµα στο φύλλο. Φροντίζουµε να προφυλάσσουµε τη µονστέρα και την τοποθετούµε µακριά από θερµά και ψυχρά ρεύµατα, από κλιµατιστικά, καλοριφέρ και τζάκι. – Πηγή: www.mistikakipou.gr

Πώς αντιµετωπίζουµε τα έντοµα και τις ασθένειες του καλαµποκιού;


Η καλλιέργεια του καλαµποκιού προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες και έντοµα. Για την αντιµετώπιση µυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωµα και τους καρπούς του καλαµποκιού όπως η ανθράκωση και η σκωρίαση, µπορούµε να ψεκάσουµε µε διάλυµα χαλκού. Για διάφορά έντοµα που προσβάλλουν το καλαµπόκι όπως το σκουλήκι του καλαµποκιού, τις βρωµούσες, την µελίγκρα, καθώς και τον τετράνυχο ψεκάζουµε προληπτικά τα φυτά καλαµποκιού κάθε δύο βδοµάδες, διαλύοντας 20cc άλατα καλίου και 1ml φυσική πυρεθρίνη σε ένα λίτρο νερό. Επίσης, προσθέτουµε θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών που βοηθάει προληπτικά στην καταπολέµηση του τετράνυχου.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα