Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και
τα έντομα στην καλλιέργεια της ντομάτας;

Η καλλιέργεια της ντομάτας μπορεί να παρουσιάσει αρκετά προβλήματα από ασθένειες και έντομα που τη προσβάλλουν. Για την οικολογική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο της ντομάτας, η αλτερνάρια και ο βοτρύτης σκονίζουμε το φύλλωμα των φυτών με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με διάλυμα θειαφιού και χαλκού. Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα που προσβάλλουν την καλλιέργεια της ντομάτας, όπως ο αλευρώδης, οι βρωμούσες, η λιριόμυζα και η μελίγκρα, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικα καταστήματα όπως τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη. Εναλλακτικά, για ερασιτεχνικές καλλιέργειες ντομάτας, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά (όπως έχουμε δείξει και σε βίντεο) με σκόρδο, τριμμμένο πράσινο σαπούνι, ελαιόλαδο, τα οποία εφαρμόζουμε κάθε 1-2 βδομάδες για την προληπτική αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών της ντομάτας. Το σκόνισμα της ντομάτας ή ο ψεκασμός του φυλλώματος με οικολογικο σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας βοηθά στην καταπολέμηση της τούτα της ντομάτας, ενός εντόμου που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες ντομάτας στη χώρα μας.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η βουκαμβίλια;

Βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια, το φυτό σύμβολο του καλοκαιριού! Αν μας ρωτούσαν ποιο λουλούδι έχει συνδεθεί περισσότερο με το άσπρο και το μπλε των ελληνικών νησιών, σίγουρα θα απαντούσαμε η βουκαμβίλια. Αγαπημένη εικόνα από τις καλοκαιρινές διακοπές, η βουκαμβίλια εντυπωσιάζει με τα εντυπωσιακά χρώματα των λουλουδιών της σε αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ, ροζ, λευκού, κίτρινου και πορτοκαλί. Η βουκαμβίλια αγαπάει τον ήλιο και χρειάζεται πολλές ώρες ηλιοφάνειας για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά της λουλούδια. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Η βουκαμβίλια είναι ανθεκτική στη ζέστη, στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους, γι’ αυτό μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ευδοκιμεί περισσότερο στις νότιες περιοχές της χώρας και λιγότερο στη βόρειο Ελλάδα ή σε ορεινά μέρη, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα. H βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά;

Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τις κατάλληλες ώρες. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να ποτίζουμε τον κήπο μας τις μεσημεριανές ώρες, λόγω μεγάλων απωλειών σε νερό και πιθανής ανάπτυξης ασθενειών. Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί, καθώς την πρωινές ώρες τα φυτά ποτίζονται επαρκώς και έχουμε μικρές πιθανότητες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Η δεύτερη επιλογή είναι να ποτίσουμε κατά το σούρουπο, καθώς τις βραδινές ώρες δεν έχουμε απώλειες νερού από εξάτμιση. Τελευταία επιλογή, είναι να ποτίσουμε τα φυτά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών λόγω υπερβολικής υγρασίας του εδάφους.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα