Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς αντιµετωπίζουµε την κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών;

Αν η λεµονιά µας σταδιακά χάνει τα φύλλα της και τα κλαδιά στις άκρες φαίνονταν σαν ξερά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει προσβληθεί από την κορυφοξήρα, µία από τις πιο σοβαρές ασθένειες της λεµονιάς. Για τη βιολογική καταπολέµηση της ασθένειας της κορυφοξήρας στις λεµονιές και στα εσπεριδοειδή δέντρα, λαµβάνουµε µία σειρά µέτρων που αφορούν την προληπτική προστασία από τη µετάδοση της ασθένειας και ορισµένους ψεκασµούς για την αντιµετώπισή της. Συγκεκριµένα: Κλαδεύουµε τα εσπεριδοειδή δέντρα στα τέλη της άνοιξης αφού περάσουν οι βροχοπτώσεις για να αποφύγουµε συνθήκες υγρασίας που ευνοούν τη µετάδοση της ασθένειας. Κατά το κλάδεµα της λεµονιάς, αφαιρούµε κλαδιά που έχουν προσβληθεί από κορυφοξήρα, τα αποµακρύνουµε και τα καίµε. Καλύπτουµε τις τοµές στα σηµεία που κλαδέψαµε µε ειδική πάστα ειδική πάστα κλαδέµατος που προστατεύει τα δέντρα από ασθένειες. Μετά το κλάδεµα, ψεκάζουµε τα δέντρα µε σκευάσµατα χαλκού για απολύµανση και περιορισµό της µετάδοσης της ασθένειας και επαναλαµβάνουµε τους ψεκασµούς την περίοδο του φθινοπώρου για ολοκληρωµένη βιολογική προστασία από την κορυφοξήρα. Αποφεύγουµε οργώµατα και καλλιεργητικές εργασίες που προκαλούν τραυµατισµό των ριζών, του κορµού και των κλαδιών. Επιλέγουµε ανθεκτικά υποκείµενα στην κορυφοξήρα όπως το Troyer citrange, καθώς και ποικιλίες ανθεκτικές στην κορυφοξήρα όπως οι ποικιλίες λεµονιάς Αδαµοπούλου και Interdonato.

Πoύ επιλέγουµε να φυτέψουµε το ιµπάτιενς;

Το ιµπάτιενς είναι ένα από τα πιο διαδεδοµένα φυτά στον ελληνικό χώρο, καθώς διακοσµούσε παραδοσιακά τόσο τα παρτέρια όσο και τις γλάστρες στις αυλές των γιαγιάδων µας. Με καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, θα το συναντήσουµε µε διάφορες ονοµασίες όπως ερωτάκι, έρωτας ή βαλσαµίνη. Ποώδες ετήσιο φυτό που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης, το ιµπάτιενς εµφανίζει εντυπωσιακά λουλούδια που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης και η ανθοφορία του διαρκεί µέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Το ιµπάτιενς έχει χαρακτηριστικά φύλλα και αναπτυξη που φτάνει ανάλογα την ποικιλία από 30 µέχρι 70 εκατοστά. Το ερωτάκι χρειάζεται γόνιµο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιµήσει, ενώ
παράλληλα χρειάζεται να του εξασφαλίσουµε καλή αποστράγγιση. Για να φυτέψουµε το ερωτάκι σε γλάστρα, χρησιµοποιούµε υψηλής ποιότητας φυτόχωµα και τοποθετούµε µία στρώση χαλικίών στην βάση της γλάστρας για να αποµακρύνεται ευκολότερα το νερό. Το ερωτάκι προτιµά ηµισκιερές θέσεις, καθώς το λουλούδι του είναι σχετικά σε ευαίσθητο στον έντονο µεσηµερινο ήλιο του καλοκαιριού και στις πολύ υψηλές θερµοκρασίες. Επιλέγουµε δυτική ή ανατολική έκθεση για τη γλάστρα µας αν φυτέψουµε το ερωτάκι στο µπαλκόνι, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να το προφυλάξουµε από τους δυνατούς ανέµους.

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα

Πείτε µας πληροφορίες για το γογγύλι, το χειµερινό λαχανικό

Γογγύλι, ένα από τα λιγότερο γνωστά χειµερινά λαχανικά µε πικάντικη γεύση και πλούσια διατροφική αξία. Υπάρχουν πολλές ονοµασίες για το γογγύλι, όπως γουλί, γογγυλοκράµβη και γογγυλόριζα. Στην Κύπρο, τo γογγύλι είναι πολύ δηµοφιλές παραδοσιακό λαχανικό µε την ονοµασία κουλούµπρα και τρώγεται µε αλάτι και λεµόνι. Στο εξωτερικό θα το συναντήσουµε µε την ονοµασία κολραµπί (kohlrabi) ή γερµανική ρέβα. Πρόκειται για ένα λαχανικό µε πολύ γρήγορη ανάπτυξη που είναι έτοιµο για συγκοµιδή 6-8 εβδοµάδες µετά τη φύτευση. Ανήκει στην ίδια οικογένεια µε το λάχανο, το µπρόκολο, το κουνουπίδι, το κέιλ και το λαχανάκι Βρυξελλών. Η καλλιέργεια του γογγυλιού δίνει ένα στρογγυλό διογκωµένο βλαστό σαν βολβό, συνήθως λευκοπράσινου ή µωβ χρώµατος που σχηµατίζεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αφού καθαρίσουµε το γογγύλι από το σκληρό περίβληµα του, µπορούµε να το καταναλώσουµε φρέσκο σε σαλάτες ή βραστό, τηγανητό, σε σούπες, ακόµα και πουρέ για να συνοδεύσει κρέας ή ψάρι. Τα φύλλα του γογγυλιού θυµίζουν ποικιλία µπρόκολου και είναι βρώσιµα, ιδανικά για να απολαύσουµε φρέσκα σε σαλάτα ή βραστά σε διάφορες συνταγές. Το γογγύλι έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταµίνες, έχοντας υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταµίνη C από τα λεµόνια και τα πορτοκάλια.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα