Τι ζηµιά κάνει η κάµπια σε λάχανα, µπρόκολα και κουνουπίδια;
Όσοι καλλιεργούµε λάχανo, µπρόκολo και κουνουπίδι, κατά καιρούς έχουµεπαρατηρήσει κάποια φαγώµατα και τρύπες στα φύλλα τους. Στις πιο πολλέςπεριπτώσεις, η κύρια αιτία είναι οι κάµπιες που αφήνει η πιερίδα, µία άσπρηπεταλούδα µε χαρακτηριστικές µαύρες βούλες στα φτερά. Η πιερίδα του λάχανου,γνωστή και ως κάµπια του λάχανου, αποτελεί τον σηµαντικότερο εχθρό στονφθινοπωρινό λαχανόκηπο. Κι αυτό γιατί αν δεν την αντιµετωπίσουµε έγκαιρα,πριν δηµιουργήσει µεγάλους πληθυσµούς, κινδυνεύουµε να χάσουµε τα λαχανικάµας. Οι κάµπιες τρέφονται µε την τρυφερή βλάστηση των φυτών. Ανοίγουνχαρακτηριστικές τρύπες στα φύλλα και αν δεν περιορίσουµε έγκαιρα τηδράση τους, υποβαθµίζουν σηµαντικά την παραγωγή λαχανικών Όταν ταφυτά είναι ακόµα µικρά και προσβληθούν από τις κάµπιες, µπορεί ναπροκληθεί µέχρι και ολική αποφύλλωση των φυτών µε τη ζηµιά να είναικαταστροφική.
Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιµετωπίζουµε;
Το σκάσιµο των καρπών της ροδιάς, είναι ένα σηµαντικό πρόβληµα πουπαρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιµαζόµαστε να συγκοµίσουµετα ρόδια. Το σκάσιµο των ροδιών οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσµατα, σεαπότοµες διακυµάνσεις της θερµοκρασίας και της υγρασίας, καθώς και στηνέλλειψη βορίου. Πρέπει να σηµειωθεί ότι η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης στιςροδιές, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίµατος τωνκαρπών της. Για την αντιµετώπιση του σκασίµατος των καρπών της ροδιάς,πραγµατοποιούµε τακτικά ποτίσµατα την περίοδο του καλοκαιριού, ενώπαράλληλα ο ψεκασµός µε υγρό λιπασµα ασβεστίου συντελεί στη µείωση τουφαινοµένου..
Ποια έντοµα προσβάλλουν την τριανταφυλλιά;
Τα κυριότερα έντοµα που προσβάλλουν το φύλλωµα, τους βλαστούς και τα άνθητης τριανταφυλλιάς, είναι η µελίγκρα που δηµιουργεί µελιτώµατα, ο αλευρώδης,τα κοκκοειδή, οι βρωµούσες, ορισµένα σκαθάρια που τρώνε τα τριαντάφυλλα,καθώς και διάφορες κάµπιες που δηµιουργούν τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Επίσης, η τριανταφυλλιά µπορεί να προσβληθεί από τοντετράνυχο, το µικροσκοπικό αραχνάκι που ευνοείται στις ξηροθερµικές συνθήκεςτου καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερµοκρασίες, και ξεραίνει τα φύλλα τηςτριανταφυλλιάς σαν να έχει περάσει φλόγιστρο. Αφίδες, 5 τρόποι για τηναντιµετώπιση της µελίγκρας Για να αντιµετωπίσουµε τα έντοµα τηςτριανταφυλλιάς, ψεκάζουµε το φύλλωµα της µε βιολογικά εντοµοκτόνα όπως ηφυσική πυρεθρίνη και ο θερινός πολτός που προµηθευόµαστε από γεωπονικάκαταστήµατα. Παράλληλα η εφαρµογή µε σκόνισµα ή ψεκασµό µε βάκιλοΘουριγγίας λειτουργεί αποτελεσµατικά για τις κάµπιες, ενώ η προσθήκη θειαφιούστο φύλλωµα βοηθά την καταπολέµηση του τετράνυχου. Εναλλακτικά, για τηνπροληπτική αντιµετώπιση των εντόµων, µπορούµε χρησιµοποιούµε διάφορααυτοσχέδια οικολογικά σκευάσµατα που φτιάχνουµε µε πράσινο σαπούνι και άλλασπιτικά υλικά, όπως περιγράφουµε αναλυτικά στο άρθρο µε οικολογικούς τρόπους για προστασία των φυτών.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr