Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς;

Το γλοιοσπόριο είναι μία από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τις ελιές, γνωστό και ως ανθράκωση της ελιάς, και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου. Για βιολογική καταπολέμηση του γλοισπόριου γίνεται ένας συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με ψέκασμα.

α) Κλάδεμα των δέντρων ελιάς κάθε χρόνο Βασικός παράγοντας για την προληπτική αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου είναι το καλό κλάδεμα που πρέπει να γίνεται στην ελιά κάθε χρόνο προκειμένου να έχουμε καλό αερισμό που εμποδίζει την ανάπτυξη της ασθένειας του γλοιοσπόριου.

β) Χρήση σκευασμάτων χαλκού Ο ψεκασμός του φυλλώματος της ελιάς με σκευάσματα χαλκού λίγο πριν την άνθιση κατά την περίοδο της άνοιξης, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου όταν όταν ο καρπός της ελιάς αρχίζει να ωριμάζει, ενισχύει την προστασία των ελαιόδεντρων από την ασθένεια του γλοιοσπόριου. Σε συνθήκες έντονης προσβολής από γλοιοσπόριο την περίοδο του φθινοπώρου θα πρέπει να γίνεται και ένας δεύτερος φθινοπωρινός ψεκασμός περίπου 2-3 βδομάδες μετά τον πρώτο ψεκασμό, σε κάθε περίπτωση 3 βδομάδες πριν την έναρξη της συγκομιδής.

Πώς φυτεύουμε το σπανάκι και σε τι αποστάσεις;

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούμε κάθε χρόνο στον κήπο μας. Η καλλιέργεια του σπανακιού χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μας δίνει πλούσια παραγωγή χωρίς πολλές απαιτήσεις σε περιποίηση. Το σπανάκι φυτεύεται με σπόρο απευθείας στο χωράφι, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Σε κατάλληλες δροσερές συνθήκες θερμοκρασιών και υγρασίας, ο σπόρος του σπανακιού φυτρώνει μετά από λίγες μέρες. Για τη φύτευση ενός στρέμματος καλλιέργειας σπανακιού χρειαζόμαστε περίπου 2 κιλά σπόρο. Μετά το φύτρωμα, καθώς το σπανάκι αναπτύσσεται στα 2-3 φύλλα, αραιώνουμε τα φυτά για έχουν καλύτερη ανάπτυξη και πιο ποιοτική παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε, επίσης, την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που ευνοούνται από την πυκνή φύτευση και τον κακό αερισμό. Γιατί δε φυτρώνουν οι σπόροι ή αργούν να φυτρώσουν; Αντί για σπόρο, μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα φυτά

σπανακιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια, διατηρώντας τις αποστάσεις φύτευσης στα 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Το σπανάκι μπορεί να καλλιεργηθεί μαζί με άλλα λαχανικά όπως το σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες συγκαλλιέργειας, για να εκμεταλλευτούμε καλύτερο τον χώρο στον κήπο μας, εξοικονομώντας παράλληλα νερό ποτίσματος και λίπασμα.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες χρυσάνθεμου;

Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες και είδη χρυσάνθεμων, τόσο άγριες που φυτρώνουν στην εξοχή, όσο και καλλιεργούμενες που διαφέρουν ανάλογα το χρώμα, το σχήμα λουλουδιού, το ύψος και την εποχή ανθοφορίας τους. Μια βασική κατηγοριοποίηση στην αναζήτηση ποικιλιών χρυσάνθεμου για να φυτέψουμε είναι η εξής:

Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα με το χρώμα των λουλουδιών: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χρυσάνθεμου με διάφορα χρώματα λουλουδιών σε αποχρώσεις του άσπρου, κίτρινου, κόκκινου, πορτοκαλί, ροζ και μωβ καθώς και ποικιλίες χρυσάνθεμου που τα λουλούδια τους παρουσιάζουν εντυπωσιακές διχρωμίες και τριχρωμίες.

Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα το σχήμα λουλουδιού: Θα συναντήσουμε ποικιλίες χρυσάνθεμου με λουλούδια σε σχήμα που θυμίζει την κλασική μαργαρίτα, άλλες ποικιλίες σε στρογγυλό φουντωτό σχήμα πομ-πον ή ακόμα με λουλούδια που έχουν μακριά και λεπτά πέταλα που μοιάζουν με πόδια αράχνης.

Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα την εποχή ανθοφορίας: Ανάλογα την εποχή της ανθοφορίας τους, τα χρυσάνθεμα διακρίνονται σε πρώιμες ποικιλίες που ανθίζουν από τα μέσα του καλοκαιριού και όψιμες ποικιλίες που ανθίζουν μέχρι και τα τέλη της άνοιξης. Η διάρκεια της ανθοφορίας του χρυσάνθεμου εξαρτάται από την ποικιλία και από την περιοχή που το έχουμε φυτέψει.

Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα το ύψος τους: Διακρίνουμε τις χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη με διάμετρο μέχρι 10 εκατοστών, οι οποίες είναι ιδανικές για φύτευση σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Αντίθετα, τα ψηλά χρυσάνθεμα τα οποία γίνονται

“φουσκωτά” σε σχήμα μπάλας και διαθέτουν πολλά μικρά άνθη, φυτεύονται συνήθως στον κήπο.

Εδώδιμες ποικιλίες χρυσάνθεμου: Στην Κίνα από όπου κατάγεται το χρυσάνθεμο, εκτός από καλλωπιστικές ποικιλίες, υπάρχουν και ποικιλίες με βρώσιμα λουλούδια που τρώγονται. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ποικιλίες χρυσάνθεμου των οποίων οι βλαστοί τρώγονται σε σαλάτες, ενώ τα άνθη τους γίνονται ρόφημα, το διάσημο τσάι χρυσάνθεμων.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα