Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Τι χαρακτηριστικά έχει το αγουρέλαιο και πώς το ξεχωρίζουµε;

Το αγουρέλαιο είναι αποτέλεσµα πρώιµης συγκοµιδής της ελιάς, ένα ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριµάσει και παραµένουν πράσινοι. Στις ελαιοκοµικές ζώνες της χώρας, αρκετοί παραγωγοί, κυρίως βιοκαλλιεργητές, ξεκινούν νωρίς το µάζεµα της ελιάς από τις αρχές Οκτώβρη µέχρι τις αρχές Νοεµβρίου. ∆εν θα δυσκολευτούµε να διακρίνουµε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, καθώς ξεχωρίζει από το έντονο λαµπερό πράσινο χρώµα του που οφείλεται στη µεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου καρπού της ελιάς. Το αγουρέλαιο διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωµα που θυµίζει φρεσκοκοµµένη άγουρη ελιά. Αυτή η πικράδα που “καίει” τον ουρανίσκο, το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους. Αξίζει να σηµειώσουµε πως το αγουρέλαιο διατηρεί τις µοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστηµα λίγων µηνών. Ακόµα κι αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, µετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο σταδιακά χάνει βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το έντονο χρώµα και την πικρή φρουτώδη γεύση του.

Πώς σπέρνουµε τα ραπανάκια και σε τι αποστάσεις καλλιεργούνται;

Τα ραπανάκια φυτεύονται µε σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεµβρίου µέχρι τέλη Νοεµβρίου, καθώς και στα τέλη του χειµώνα, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Κατά την προετοιµασία του εδάφους για να σπείρουµε τα ραπανάκια, ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Αφαιρούµε τις πέτρες και σκαλίζουµε για να ψιλοχωµατίσουµε το έδαφος. Ενσωµατώνουµε κοπριά και κοµπόστ για να βελτιώσουµε το χώµα, καθώς το εµπλουτίσουµε µε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Αυτό συνεισφέρει στο να έχουµε καλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή ραπανιών. Σπέρνουµε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραµµές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών µεταξύ των γραµµών και σε βάθος χώµατος 1-2 εκατοστών. Για διευκόλυνση µας, µπορούµε να ανακατεύσουµε το σπόρο του ραπανιού µε άµµο, ώστε να πετυχαίνουµε αραιότερη σπορά µε µεγαλύτερη οµοιοµορφία. Αν διαπιστώσουµε ότι έχει γίνει πυκνή φύτευση, αραιώνουµε τα ραπανάκια, κρατώντας τα σε αποστάσεις 5 εκατοστών µεταξύ τους, για να επιτύχουµε οµαλή ανάπτυξη και ιδανικό σχηµατισµό της ρίζας Αφαιρούµε τα ανεπιθύµητα αγριόχορτα (ζιζάνια) ανάµεσα από τα νεαρά φυτά ραπανιού, καθώς διαφορετικά θα υπάρχει ανταγωνισµός που δηµιουργεί προβλήµατα. Τα ζιζάνια θα καλύψουν το φύλλωµα των ραπανιών και δεν θα µπορέσουν να αναπτυχθούν.

Tι θέση επιλέγουµε για τη µονστέρα µέσα στο σπίτι;

Μονστέρα, εξαιρετικά δηµοφιλής και αγαπηµένη! Ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου µε µεγάλα γυαλιστερά και δερµατώδη φύλλα που διαθέτουν χαρακτηριστικές εσοχές και την κάνουν να ξεχωρίζει. Η µονστέρα αντέχει σε λιγότερο φωτεινά σηµεία του σπιτιού µας, ωστόσο όταν της δώσουµε πλούσιο φως παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και µεγαλώνει πιο γρήγορα. Αποφεύγουµε να τοποθετούµε τη γλάστρα σε σηµείο που χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίµατα στα φύλλα της. Η µονστέρα ευδοκιµεί σε εύρος θερµοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώµα στο φύλλο. Φροντίζουµε να προφυλάσσουµε τη µονστέρα και την τοποθετούµε µακριά από θερµά και ψυχρά ρεύµατα, από κλιµατιστικά, καλοριφέρ και τζάκι.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα