Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

 

Τι προσέχουµε κατά τη φύτευση της αγκινάρας;

Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές λαχανικό µε ιδιαίτερη γεύση που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µε πολλούς τρόπους στην κουζίνα µας. Η αγκινάρα φυτεύεται το φθινόπωρο, είτε µε παραφυάδες που προκύπτουν από βλαστοφόρους οφθαλµούς της αγκινάρας µε τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, είτε από έτοιµα φυτά που προµηθευόµαστε από φυτώρια. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την αγκινάρα είναι 1 µέτρο µεταξύ των φυτών και 1,5 µέτρο µεταξύ των γραµµών φύτευσης. Κατά τη φύτευση στο λάκκο, είναι πολύ σηµαντική η προσθήκη οργανικής ουσίας µε την ενσωµάτωση καλά χωνεµένης κοπριάς, κοµπόστ και πλήρους βιολογικού λιπάσµατος. Αµέσως µετά τη φύτευση ένα καλό πότισµα είναι απαραίτητο για την οµαλότερη ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος.

Πώς βελτιώνουµε το χώµα του κήπου;

Είναι πολύ σηµαντικό να καλλιεργούµε σε αφράτο χώµα, το οποίο διαθέτει καλό αερισµό και συγκρατεί τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Για να βελτιώσουµε τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους, υπάρχουν διάφορα φυσικά υλικά εδαφοβελτιωσης που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε. Για την καλύτερη συγκράτηση του νερού, τη µείωση των ποτισµάτων και την εξασφάλιση καλύτερου αερισµού στο έδαφος, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε υλικά εδαφοβελτίωσης όπως ο περλίτης, ο ζεόλιθος, η ελαφρόπετρα και ο ατταπουλγίτης. Παράλληλα, για την ενίσχυση του εδάφους µε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία µπορούµε να ενσωµατώσουµε διάφορα φυσικά οργανικά υλικά όπως η κοπριά, το κοµπόστ, η τύρφη και η στάχτη από τα ξύλα.

Πείτε µας πληροφορίες για τη σαρακένια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά φύλλα του που έχουν µορφή κανάτας. Στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας απ’ όπου κατάγεται, έχει παρατηρηθεί οι µαϊµούδες να χρησιµοποιούν τις κανατούλες του για να πιουν νερό, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστό µε την ονοµασία “φλυτζάνι της µαϊµούς” (Monkey cup). Τα φύλλα του νηπενθούς έχουν φανταχτερά χρώµατα και

αποτελούνται από τρία µέρη: ένα αρχικό κοµµάτι που έχει το σχήµα κλασικού φύλλου, ένα λεπτό έλικα που χρησιµεύει να κρέµεται πάνω σε άλλα φυτά και στην άκρη µία παγίδα σε σχήµα κανάτας. Το νηπενθές συγκρατεί νερό στο εσωτερικό του κυπέλλου και µε αυτό τον τρόπο δελεάζει τα έντοµα να πλησιάσουν. Τα εσωτερικά τοιχώµατα της κανάτας γλιστράνε και παγιδεύουν το θήραµα τους. Αφού τα παγιδεύσει στο εσωτερικό του, περιέχει υγρά µε ένζυµα και βακτήρια για να το αποσυνθέσουν. Στη συνέχεια, το φυτό τρέφεται µε τα θρεπτικά συστατικά από το σώµα τους. Ανάλογα το είδος του νηπενθούς η ανάπτυξή του φτάνει µέχρι το 1,5 µέτρο και µπορεί να παγιδέψει έντοµα, αράχνες µέχρι σαύρες και ποντίκια.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα