Πότε είναι εποχή για να συγκοµίσουµε τα µπρόκολα;
Τα µπρόκολα είναι έτοιµα για συγκοµιδή συνήθως 2-3 µήνες µετά τη µεταφύτευση τους στο χωράφι, όταν οι ανθοκεφαλές είναι σφικτές, έχουν µέγεθος µε διάµετρο 9-13 εκατοστών και το βάρος τους πλησιάζει τα 500 γραµµάρια. Στις ποικιλίες µε τα παραπούλια, έχουµε µεγαλύτερη διάρκεια συγκοµιδής, περιπου 1-2 µήνες περισσότερο, καθώς όπως είπαµε, µετά το κόψιµο του κεντρικού µπρόκολου, αναπτύσσονται µικροί πλάγιοι βλαστοί που θα δώσουν κι άλλα µικρότερα µπρόκολα που θα συγκοµίσουµε αργότερα. Για να διατηρήσουµε φρέσκα τα µπρόκολα είναι σηµαντικό κατά την συγκοµιδή να κόβουµε µαζί µε την ανθοκεφαλή κι ένα τµήµα του κεντρικού βλαστού µε φύλλα. Τα µπρόκολα πρέπει να κόβονται νωρίς το πρωί και στη συνέχεια να τοποθετούνται σε ναύλον σακούλα µέσα στο ψυγείο για να µπορέσουν να διατηρηθούν αρκετές µέρες.
Τι φροντίδα χρειάζεται η παχίρα για να αναπτυχθεί;
Η παχίρα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινό µέρος µέσα στο σπίτι, σε σηµείο που δεν χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου για να µην δηµιουργηθούν εγκαύµατα και καφέ στίγµατα στα φύλλα. Λόγω της µεγάλης προσαρµοστικότητάς της, η παχίρα µπορεί να αναπτυχθεί και σε θέση που έχουµε λιγότερο φωτισµό. Η παχίρα είναι ευαίσθητη στις χαµηλές θερµοκρασίες που µπορούν να οδηγήσουν σε πτώση του φυλλώµατος της. Κατά την περίοδο του χειµώνα, φροντίζουµε να την τοποθετούµε µακριά από το παγωµένα τζάµια, καθώς και από θερµαντικά σώµατα. Προµηθευόµαστε ελαφρύ φυτόχωµα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να αποµακρύνεται το νερό από το πότισµα και φροντίζουµε να αδειάζουµε το νερό που µένει στο πιατάκι µετά το πότισµα. Αν θέλουµε να περιορίσουµε την ανάπτυξη της παχίρας, την µεταφυτεύουµε σε σχετικά µικρή γλάστρα που θα την κρατήσει σε χαµήλο ύψος.
Ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες µανταρινιάς;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες µανταρινιάς, πρώιµες και όψιµες, µικρόκαρπες και µεγαλόκαρπες, µε καρπούς µε σπόρια (κουκούτσια) ή χωρίς, που µπορούµε να επιλέξουµε.
Ποικιλία µανταρινιάς Κληµεντίνη: Η πιο δηµοφιλής ποικιλία µανταρινιάς θεωρείται η Κληµεντίνη, µε καρπούς σχετικά µικρού µεγέθους, αρωµατικούς, πολύ γευστικούς και µε λίγους σπόρους (κουκούτσια) και λεπτό φλοιό που καθαρίζεται εύκολα. Ωριµάζει στα τέλη του φθινοπώρου.
Ποικιλία µανταρινιάς Νόβα (Nova): Εξαιρετική πρώιµη ποικιλία µανταρινιάς µε πολύ γευστικούς και χυµώδεις µεγάλους καρπούς, χωρίς ή λίγα σπόρια, και φλοιό που καθαρίζεται πολύ εύκολα. Ανθεκτική στην παγωνιά, ωριµάζει στα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειµώνα.
Ποικιλία κοινού ή µεσογειακού µανταρινιού: Παραδοσιακή αρωµατική ποικιλία µανταρινιού µε γλυκιά και χυµώδης γεύση, µέσο µέγεθος λεπτό φλοιό και καρπούς µε πολλούς σπόρους που ωριµάζουν αρχές του χρόνου. Ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος, συναντάται κατά τόπους και µε άλλες ονοµασίες όπως χιώτικη ποικιλία, µανταρίνι Αργολίδας, µανταρίνι ανίων και µανταρίνι Καλύµνου.
Ποικιλία µανταρινιάς Ανκόρ (Encore): Όψιµη ποικιλία µανταρινιάς, πολύ παραγωγική, µε πολύ πλακέ σχήµα καρπού, µε λεπτό και λείο φλοιό πορτοκαλοκίτρινου χρώµατος που καθαρίζεται εύκολα. Η ποικιλία ωριµάζει Μάρτιο-Απρίλιο και µπορεί να διατηρηθεί αρκετά στο δέντρο.
Ποικιλία µανταρινιάς Σατσούµα (Satsuma): Πρώιµη ποικιλία µανταρινιάς µε καταγωγή από την Ιαπωνία, πολύ αρωµατική και λίγο υπόξινη, ανθεκτική στο κρύο και στις αντίξοες συνθήκες. Παράγει καρπούς χωρίς σπόρια που δεν διατηρούνται πολύ πάνω στο δέντρο µετά την ωρίµανση και πρέπει να συγκοµίζονται έγκαιρα.
Ποικιλία µανταρινιάς Ορτανίκ (Ortanique): Ποικιλία µανταρινιάς µε καταγωγή από την Τζαµάικα, παραγωγική, χωρίς αγκάθια, µε καρπό µεγάλου µεγέθους, πορτοκαλοκίτρινου χρώµατος και σχήµατος πλακέ ή αχλαδόµορφου, µε λεπτό δερµατώδη φλοιό που καθαρίζεται σχετικά δύσκολα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr