Πώς βελτιώνουµε τη λίπανση της ελιάς µε οργανική ουσία;
Κατά τη λίπανση της ελιάς, σε πρώτη φάση, εξασφαλίζουµε επάρκεια οργανικής ουσίας, ιδιαίτερα αν η καλλιέργεια βρίσκεται σε ξηρικά και άγονα εδάφη. Η αύξηση της οργανικής ουσίας, κατά τη λίπανση της ελιάς, επιτυγχάνεται µε την ενσωµάτωση χωνεµένης κοπριάς, κοµπόστ και στεµφύλων από το πάτηµα των σταφυλιών. Επίσης, µπορεί να γίνει µε χλωρή λίπανση, δηλαδή την καλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών και την ενσωµάτωσή τους στο έδαφος, καθώς και µε φύκια της θάλασσας. Η οργανική ουσία βελτιώνει τη γονιµότητα, τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα ελαιόδεντρα. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι η έλλειψη οργανικής ουσίας στο έδαφος σε συνδυασµό µε την παρατεταµένη και αλόγιστη χρήση χηµικών λιπασµάτων στις εντατικές καλλιέργειες ελιάς, αποτελούν τους κύριους παράγοντες εµφάνισης έλλειψης ιχνοστοιχείων. Ενηµερωθείτε για τον εµπλουτισµό της ελιάς µε οργανική ουσία στα καταστήµατα της Γεωπονικής Αγοράς.
Τι θέση επιλέγουµε για το αλεξανδρινό τις γιορτινές µέρες;
Τα αλεξανδρινά που προµηθευόµαστε σε γλάστρα από φυτώρια και ανθοπωλεία είναι γεµάτα ζωντάνια και έντονα χρώµατα. Φροντίζουµε να τα τοποθετούµε σε φωτεινό χώρο µέσα στο σπίτι µας, σε σηµείο που να µη δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άµεσο ηλιακό φως µπορεί να δηµιουργήσει καψίµατα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του αλεξανδρινού. Για να κρατήσουµε έντονο το κόκκινο χρώµα του αλεξανδρινού, αποφεύγουµε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωµατισµό τους. ∆ιατηρούµε το αλεξανδρινό µακριά από ψυχρά ρεύµατα και παγωνιά για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση µε πράσινο φύλλωµα και πλούσια ανθοφορία. Ειδικά την εορταστική περίοδο, εξασφαλίζουµε θέση µακριά από τα παγωµένα τζάµια, γιατί µπορεί να ρίξει τα φύλλα του. Επίσης, είναι σηµαντικό να έχουµε τη γλάστρα του αλεξανδρινού µακριά από θερµαντικά σώµατα όπως τζάκι και καλοριφέρ, για να αποφύγουµε το στρίψιµο των φύλλων του.
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες µαϊντανού;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες µαϊντανού (Petroselinum crispum) για να φυτέψουµε, οι οποίες διαχωρίζονται σε πλατύφυλλες και σε σγουρόφυλλες. Οι πλατύφυλλες ποικιλίες µαϊντανού είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, έχουν καλύτερη γεύση και άρωµα, ωστόσο συντηρούνται µόνο µε αποξήρανση. Οι πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες µαϊντανού για να φυτέψουµε στον κήπο και το µπαλκόνι µας είναι οι εξής:
Ντόπιος µαϊντανός: Κοινή ποικιλία πλατύφυλλου µαϊντανού, πολύ πρώιµη, µε λεπτό φύλλωµα σκουροπράσινου χρώµατος, έντονο άρωµα και πολύ παραγωγική καθώς δίνει πολλά κοψίµατα.
Γίγας µαϊντανός: Ιταλική ποικιλία πλατύφυλλου µαϊντανού, µε πλούσιο πλατύ φύλλωµα και όµορφο άρωµα, ιδιαίτερα παραγωγική που δίνει πολλά κοψίµατα.
Σγουρός µαϊντανός: Ποικιλία µαϊντανού µε κυµατοειδή σγουρά φύλλα και πικάντική γεύση. Τα φύλλα διατηρούν τη φρεσκάδα τους για αρκετό διάστηµα µετά το κόψιµο.
Ρίζα µαϊντανού: Ποικιλία µαϊντανού που καλλιεργείται για τη µεγάλη και αναπτυγµένη ρίζα που διαθέτει η οποία χρησιµοποιείται σε σούπες, σε µαγειρευτά ή ωµή ως σνακ.
* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr