Πώς κλαδεύουµε τις ροδιές
για πλούσια καρποφορία;
Το κλάδεµα καρποφορίας στα µεγάλα δέντρα ροδιάς γίνεται κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουµε καλή παραγωγή καρπών. Έχει σαν βασικό στόχο τη διατήρηση του σχήµατος του δέντρου και την ανανέωση της καρποφόρας βλάστησης. Παράλληλα, εξασφαλίζουµε καλό φωτισµό και αερισµό µέσα στο δέντρο που βοηθά στην καλύτερη ποιότητα καρπών και στην αποφυγή ασθενειών.
Για ένα επιτυχηµένο και παραγωγικό κλάδεµα της ροδιάς, ακολουθούµε τα βασικά βήµατα που αναλυτικά περιγράφουµε παρακάτω:
– Αφαιρούµε αρχικά τους βλαστούς που µπλέκονται στο εσωτερικό του δέντρου της ροδιά και δυσχεραίνουν το φωτισµό και τον αερισµό του.
– Αποµακρύνουµε τους ξερούς και αδύναµους βλαστούς της ροδιάς, καθώς και τις παραφυάδες που σχηµατίζει εκτεταµένα η ροδιά από την βάση του κεντρικού κορµού.
– Κλαδεύουµε στη συνέχεια τους βλαστούς της ροδιάς που έχουν µεγάλο µήκος, µικραίνοντας το µήκος τους κατά το µισό. Με αυτόν τον τον τρόπο, ενισχύουµε σηµαντικά την καρποφορία της ροδιάς.
– Ανανεώνουµε, αν χρειαστεί, τους γερασµένους κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς, κόβοντας τους από την ένωση τους µε τον κορµό για να τονώσουµε την ζωηρότητα της βλάστησης.
Πείτε µας για την αρδίσια, το µούρο των Χριστουγέννων
Η αρδίσια είναι ένα όµορφο φυτό εσωτερικού χώρου που συγκαταλέγεται στα χριστουγεννιάτικα φυτά για τους µικρούς κόκκινους καρπούς που εµφανίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Γνωστή και ως αρντίσια ή αρδίζια, στο εξωτερικό έχει επικρατήσει µε την ονοµασία “µούρο των Χριστουγέννων” (Christmas berry). Πρόκειται για ένα αειθαλή θάµνο µε καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία και την Ινδία. Αν και στο φυσικό της υποτροπικό περιβάλλον φτάνει σε ύψος δύο µέτρων, σε εσωτερικούς χώρους η αρδίσια έχει σχετικά αργή και πιο περιορισµένη ανάπτυξη περίπου στο ένα µέτρο. Η αρδίσια διαθέτει δερµατώδες σκούρο πράσινο φύλλωµα και σχηµατίζει πολλά λευκά άνθη µέσα στην άνοιξη, τα οποία στη συνέχεια γίνονται σφαιρικοί κόκκινοι καρποί που διατηρούνται στο φυτό για όλη την περίοδο του χειµώνα. Το πιο γνωστό είδος αρδίσιας είναι η Ardisia crenata, µε τους γυαλιστερούς κόκκινους καρπούς, ενώ ιδιαίτερα διαδεδοµένη είναι και η Ardisia elliptica µε ροζέ-µαύρους καρπούς.
Ποιος είναι ο ρόλος του χούµου στο έδαφος;
Αρκετές φορές έχουµε ακούσει ότι για να βελτιώσουµε το χώµα και να αυξήσουµε την απόδοση των καλλιεργειών απαιτείται να προσθέσουµε χούµο στο έδαφος ως λίπασµα. Ο χούµος είναι το οργανικό υλικό που προέρχεται από τη διάσπαση φυτικών και ζωικών υπολειµµάτων στο έδαφος. Τα βασικά υλικά από τα οποία προέρχεται ο χούµος είναι φυτικά υπολείµµατα (φύλλα, κλαδιά, ρίζες) και ζωικά υπολείµµατα (κοπριά) που διασπώνται από γαιοσκώληκες, µύκητες, βακτήρια, και άλλους µικροοργανισµού Ο χούµος αποτελεί το σταθερότερο και πιο ώριµο µέρος της οργανικής ύλης του εδάφους, που συµβάλλει στη γονιµότητα και τη δοµή του εδάφους. ∆ιαδραµατίζει κρίσιµο ρόλο στις φυσικές και χηµικές ιδιότητες του εδάφους όπως στην βελτίωση της συγκράτησης νερού, στη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και στην ενίσχυση της βιολογικής δραστηριότητάς του.
Παράλληλα, τα χουµικά οξέα και τα φουλβικά οξέα είναι τα βασικά συστατικά τουχούµου και αποτελούν κατηγορίες οργανικών οξέων. Τα χουµικά οξέα και τα φουλβικά οξέα που περιέχονται σε σκευάσµατα για υδατοδιαλυτή λίπανση καθώς και σε πολλά υγρά διαφυλλικά λιπάσµατα.