Ποιος είναι ο ρόλος των βιοδιεγερτών στη σύγχρονη γεωργία;
Οι υψηλές αποδόσεις στις καλλιέργειες είναι ένας από τους αντικειµενικούς στόχους της σύγχρονης γεωργίας εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδηµα στους επαγγελµατίες καλλιεργητές. Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητα της παραγωγής είναι αναγκαία στην καλλιέργεια κηπευτικών, στις καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, στην καλλιέργεια αµπελιού καθώς και στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας, σιτηρά, βαµβάκι και καλαµπόκι. Ο σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, πρέπει να αντιµετωπίσει πρόσθετα προβλήµατα όπως τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τη λειψυδρία, τη χαµηλής ποιότητα νερού άρδευσης και την βαθµιαία υποβάθµιση των εδαφών. Ένας από τους πιο εξελιγµένους τρόπους της γεωπονικής επιστήµης για να αυξήσουµε τις αποδόσεις των καλλιεργειών µε λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι µε τη χρήση των βιοδιεγερτών. Οι βιοδιεγέρτες περιέχουν διάφορους συνδυασµούς θρεπτικών στοιχείων, αµινοξέων και ιχνοστοιχείων που βελτιώνουν σηµαντικές φυσικές λειτουργίες των φυτών, ακόµα και σε δυσµενείς συνθήκες. Περιλαµβάνουν µία µεγάλη γκάµα σκευασµάτων, κατάλληλων για την βελτίωση του εδάφους, την ενίσχυση του ριζικού συστήµατος, την ανάπτυξη βλάστησης, την αύξηση της καρπόδεσης και την βελτίωση της ποιότητας των καρπών. Ανάλογα την σκοπιµότητα της χρήσης των βιοδιεγερτών, µπορούν να εφαρµοστούν διαφυλλικά µε ψεκασµό φυλλώµατος ή µε υδρολίπανση, δηλαδή διάλυση µέσα στο νερό του ποτίσµατος.
Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της φουντουκιάς για να ευδοκιµήσει;
Η φουντουκιά ευδοκιµεί σε περιοχές µε σχετικά δροσερό και ψυχρό κλίµα, χωρίς ακραίες χαµηλές θερµοκρασίες το χειµώνα και χωρίς υψηλές θερµοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηµιορεινές περιοχές, ιδιαίτερα όταν δέχονται και αρκετές βροχοπτώσεις. Κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια της φουντουκιάς είναι τα βαθιά γόνιµα που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Σε τέτοια εδάφη, µπορεί να αναπτυχθεί το εκτεταµένο ριζικό σύστηµα της φουντουκιάς, ώστε να απορροφά περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και νερό, ειδικά κατά την ξηρική περίοδο του καλοκαιριού. H καλλιέργεια της φουντουκιάς µπαίνει σε κανονική παραγωγή από τον 7ο χρόνο µετά την φύτευση της. Η παραγωγή της φουντουκιάς εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία, από τις εδοφοκλιµατικές συνθήκες και από την λίπανση. Ενδεικτικά, µία φουντουκιά δίνει παραγωγή περίπου 3-4 κιλά φουντουκιών κάθε χρόνο.
Πότε φυτεύουµε τριανταφυλλιές στον κήπο και το µπαλκόνι;
Η τριανταφυλλιά είναι ένας από πιο διάσηµους ανθοφόρους θάµνους µε πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης µέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Υπάρχουν πολλά είδη τριανταφυλλιάς από µίνι τριανταφυλλιές και θαµνώδεις µέχρι αναρριχώµενες και δενδρώδεις µε µεγάλη ποικιλία χρωµάτων και σχηµάτων για να επιλέξουµε. Όσες τριανταφυλλιές κι αν έχουµε, υπάρχει πάντα µία ξεχωριστή ποικιλία ή ένα διαφορετικό χρώµα που µπορούµε να προσθέσουµε στη συλλογή µας. Οι τριανταφυλλιές ως φυλλοβόλοι καλλωπιστικοί θάµνοι µπορούν να φυτευτούν τόσο ως γυµνόριζα φυτά, αλλά και ως ανεπτυγµένα φυτά τριανταφυλλιάς που έχουν ριζώσει σε γλάστρα. Με τον όρο “γυµνόριζα φυτά τριανταφυλλιάς” εννοούµε φυτά που όταν τα προµηθευόµαστε δεν έχουν αναπτύξει ακόµα το φύλλωµα τους και η ρίζα τους έχει ελάχιστο εως καθόλου χώµα. Οι γυµνόριζες τριανταφυλλιές φυτεύονται µέσα στον χειµώνα ως στις αρχές της άνοιξης, την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Αντίθετα, οι τριανταφυλλιές που βρίσκονται σε γλάστρα µπορούν να φυτευτούν σχεδόν όλη την περίοδο του χρόνου.
* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr