Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτεµα αµπελιού;

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση αµπελιού και τη δηµιουργία νέου αµπελώνα είναι από τα µέσα του χειµώνα µέχρι τις αρχές τις άνοιξης. Το αµπέλι φυτεύεται µε µοσχεύµατα, τµήµατα βλαστών από µέρος του ξύλου που οι καλλιεργητές ονοµάζουν κληµατόβεργες. Οι βέργες για το φύτεµα µπορούν να προέρχονται από το κλάδεµα του αµπελιού που γίνεται την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεµα του αµπελιού Βέβαια, οι επαγγελµατίες αµπελουργοί συνήθως προµηθεύονται από φυτώρια γυµνόριζα φυτά αµπελιού, δηλαδή έτοιµα φυτά στα οποία δεν περιβάλλεται η ρίζα από χώµα. Προτιµούµε τα έρριζα εµβολιασµένα µοσχεύµατα αµπελιού, δηλαδή τµήµατα βλαστού αµπελιού που έχουν εµβολιαστεί σε ανθεκτικό υποκείµενο µε ρίζες, τα οποία είναι πολύ πιο ανθεκτικά.

Πώς προκαλείται η αλατότητα στα εδάφη και πώς επηρεάζει τα φυτά;

Η εδαφική αλατότητα µπορεί να δηµιουργηθεί από πολλούς παράγοντες και να δηµιουργήσει προβλήµατα στη φύτευση καλλιεργειών και στη δηµιουργία ενός κήπου. Για παράδειγµα,, ορισµένα εδάφη περιέχουν φυσικά υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων λόγω της γεωλογικής τους σύνθεσης. Επίσης, αρκετές περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή που διαθέτουν αλµυρά υπόγεια ύδατα συχνά εµφανίζουν έχουν υψηλή αλατότητα στο έδαφος. Ακόµα και η χρήση υφάλµυρου νερού ή η υπερβολική άρδευση χωρίς επαρκή αποστράγγιση µπορεί να συσσωρεύσει σταδιακά άλατα στο έδαφος και να δηµιουργηθεί πρόβληµα. Ένας επιπλέον λόγος είναι η παρατεταµένη χρήση χηµικών λιπασµάτων, ειδικά σε εδάφη που δεν στραγγίζουν καλά, προκαλεί σταδιακά προβλήµατα αλατότητας σε εδάφη. Σε συνθήκες υψηλής αλατότητας εδαφών, τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό, ακόµα κι αν το έδαφος είναι υγρό. Ορισµένα άλατα, όπως το χλώριο και το νάτριο, µπορούν να γίνουν τοξικά σε υψηλές συγκεντρώσεις και να βλάψουν τα κύτταρα των φυτών. Τέλος, τα άλατα µπορεί να ανταγωνίζονται µε άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως το κάλιο και το µαγνήσιο, εµποδίζοντας την απορρόφησή τους από τις ρίζες των φυτών.

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες µπαµπού;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη µπαµπού για να φυτέψουµε, µε διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την ανάπτυξη τους, καθώς και ως προς την ανθεκτικότητα τους στις κλιµατικές συνθήκες. Ας δούµε µερικές χαρακτηριστικές ποικιλίες µπαµπού και τα βασικά χαρακτηριστικά τους για να φυτέψουµε στον κήπο τους:
Οµπρέλα Μπαµπού (Umbrella Bamboo – Fargesia murielae): Κλασική ποικιλία µπαµπού µε πρασινοκίτρινο χρώµα καλαµιού, αναπτύσσεται σε συστάδα χωρίς να είναι επεκτατική, φτάνει σε ύψος 5 µέτρων και πλάτων 3 µέτρων.
Γλαυκοπράσινο Μπαµπού (Green-Glaucous Bamboo – Phyllostachys viridiglaucescens): Γνωστή ποικιλία µπαµπού µε ταχύτατη ανάπτυξη και εξάπλωση, εξαιρετική επιλογή για να δηµιουργήσουµε ένα δάσος καλαµιών µπαµπού σε πράσινο σµαραγδί χρώµατος.
Μπαµπού Φράχτης (Hedge Bamboo – Phyllostachys glauca): Εξαιρετική ποικιλία µπαµπού µε πανέµορφα καλάµια ζωηρού πράσινο µπλε χρώµατος, κατακόρυφης ανάπτυξης, πλάτους περίπου 6 εκατοστών που δηµιουργούν φράκτη – συστάδα πλάτους 6 µέτρων πλάτους
Μαύρα µπαµπού (Black bamboos – Phyllostachys nigra): Ιδιαίτερη ποικιλία µπαµπού µε καλάµια πλάτους περίπου 6 εκατοστών, χρώµατος καφέ που σταδιακά παίρνουν ένα χαρακτηριστικό µαύρο χρώµα.

* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα