Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της πιτάγια για να ευδοκιµήσει;
Η πιτάγια (pitaya) είναι ένα εξωτικό φρούτο µε ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερµίδες που τα τελευταία χρόνια αποκτάει αποκτάει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυµαστές. Γνωστότερη ως φρούτο του δράκου ή”dragon fruit”, λόγω του σχήµατος του καρπού, η πιτάγια είναι ένας αναρριχώµενος κάκτος που µπορεί να φθάσει σε ύψος µέχρι και τα 3 µέτρα. To dragon fruit προέρχεται από το Μεξικό και καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Αµερική, στη Νοτιανατολική Ασία, στην Αυστραλία, τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σε µικρές εκτάσεις. Το φρούτο του δράκου καλλιεργείται και ευδοκιµεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς αγαπάει τον ήλιο, τις υψηλές θερµοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον. Επιπλέον, η καλλιέργεια της πιτάγια είναι αρκετά ευαίσθητη στον παγετό και τις χαµηλές θερµοκρασίες του χειµώνα, καθώς και στους δυνατούς ανέµους. Οι καλλιεργητές του dragon fruit σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνήθως καλύπτουν την καλλιέργεια µε αντιανεµικό δίχτυ ή µε ειδικό νάιλον σε κατασκευή θερµοκηπίου. Σχετικά µε το έδαφος φύτευσης, η καλλιέργεια του dragon fruit ευδοκιµεί σε αµµώδη και καλά στραγγιζόµενα εδάφη, καθώς η υπερβολική υγρασία µπορεί να προκαλέσει σάπισµα στις ρίζες των φυτών. Οι καλλιεργητές κατασκευάζουν υποστήλωση για την αναρρίχηση του dragon χρησιµοποιώντας σιδερένιες ή µεταλλικές σωλήνες και δένουν τα φυτά µε ειδικό ελαστικό σπάγκο.
Ποιες ασθένειες και ποια έντοµα προσβάλλουν τη γαρυφαλλιά;
Οι γαρυφαλλιές είναι ευαίσθητες σε µυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο που δηµιουργεί άσπρισµα στα φύλλα της και η σκωρίαση που δηµιουργεί καφέ κηλίδες στο φύλλωµα της γαρυφαλλιάς. Για την προληπτική και θεραπευτική αντιµετώπιση των µυκητολογικών ασθενειών της γαρυφαλλιάς: – Αποφεύγουµε τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς σε συνθήκες κακού αερισµού, οι ασθένειες εξαπλώνονται πολύ γρηγορότερα. – Προσέχουµε να µη βρέχουµε τα φύλλα και τα λουλούδια της γαρυφαλλιάς κατά το πότισµα. – Ψεκάζουµε το φύλλωµα της γαρυφαλλιάς µε βιολογικό σκεύασµα βρέξιµου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού ή µε αυτοσχέδιο διάλυµα που φτιάχνουµε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού µαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό. Οι γαρυφαλλιές προσβάλλονται, επίσης, από τα έντοµα της µελίγκρας, του θρίπα καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο. Για την οικολογική αντιµετώπιση τους ψεκάζουµε µε βιολογικά σκευάσµατα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου που προµηθευόµαστε από γεωπονικά καταστήµατα. Εναλλακτικά, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε σπιτικά υλικά και να ψεκάσουµε τις γαρυφαλλιές προληπτικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριµµένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.
Θα µας πείτε πληροφορίες για το παχυπόδιο;
Ένα παχύφυτο που µοιάζει µε πάντρεµα φοίνικα και κάκτου. Μιλάµε για το παχυπόδιο, περισσότερο γνωστό µε την ονοµασία φοίνικας της Μαδαγασκάρης. Το παχυπόδιο (Pachypodium sp.) διαθέτει παχύ και σαρκώδη κορµό, συνήθως µε αγκάθια, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για νερό, κάτι που του επιτρέπει να επιβιώνει σε ξηρές περιοχές, όπως στις ερήµους της Αφρικής. Τα φύλλα του είναι µακριά και λεπτά, και αναπτύσσονται στην κορυφή του φυτού, δηµιουργώντας µια χαρακτηριστική αντίθεση µε τον παχύ κορµό. Το παχυπόδιο σχηµατίζει µεγάλα και εντυπωσιακά λουλούδια σε λευκές, κίτρινες, ή κόκκινες αποχρώσεις, τα οποία εµφανίζονται στην κορυφή του φυτού. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για άνυδρο κήπο και για βραχόκηπο, ειδικά σε περιβάλλοντα µε λίγη βροχόπτωση καθώς εµφανίζει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και στην έλλειψη νερού. Επιπλέον, το παχυπόδιο µπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στην αυλή, στη βεράντα ή στο µπαλκόνι µας, ακόµα και µέσα στο σπίτι για να δώσουµε µία πιο εξωτική νότα στο χώρο µας.
* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr