Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες πιπεριάς;
Αν και υπάρχουν πολλά είδη πιπεριάς, οι περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια πιπεριάς που καλλιεργούνται στη χώρα µας ανήκουν στο είδος Capsicum annuum. Aπό τις πιο δηµοφιλείς παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες πιπεριάς είναι οι παρακάτω:
Πιπεριά κέρατο: Ποικιλία πιπεριάς που δίνει στενόµακρους πρασινοκίτρινους καρπούς που απολαµβάνουµε συνήθως τηγανητούς.
Πιπεριά πράσινη κέρατο: µακρόστενη πράσινη πιπεριά, εξαιρετική για να την βάλουµε στο ξύδι και να την κάνουµε τουρσί, αν και αρκετοί τη χρησιµοποιούν και φρέσκια στη σαλάτα.
Πιπεριά Φλωρίνης: ∆ηµοφιλής ποικιλία πιπεριάς που δίνει κόκκινους γλυκούς µακρόστενους καρπούς, ελαφρά κωνικούς µε παχιά τοιχώµατα που γίνονται ψητοί και γεµιστοί µε τυρί.
Πιπεριά φλάσκα: Αγαπηµένες ποικιλίες πιπεριάς που δίνουν στρογγυλούς ή σχετικά τετράγωνους καρπούς σε πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώµα, ιδανικούς για σαλάτα ή για µαγείρεµα.
Πιπεριά ντολµά: Ποικιλία πιπεριάς που δίνει τετράγωνους καρπούς µε ανοιχτοπράσινο χρώµα µε τη λεπτή φλούδα κατάλληλη για το µαγείρεµα γεµιστών.
Καυτερή Ιεράπετρας: Ντόπια ποικιλία µακρόστενης πιπεριάς, πολύ καυτερή. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τις καυτερές πιπεριές που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, όπως η πιπεριά τσίλι και η πιπεριά καγιέν που αποτελούν εξαίσια πρώτη ύλη για πολλές πικάντικες συνταγές.
Πείτε µας για την κάλλα, τον υπέροχο ανθεκτικό κρίνο
Οι κάλλες είναι αγαπηµένα βολβώδη φυτά µε εντυπωσιακά λουλούδια, τα κρίνα, που εµφανίζονται συνήθως την περίοδο του καλοκαιριού ή την άνοιξη σε πιο θερµές περιοχές. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, η κάλλα διαθέτει µεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα και πλούσια ανθοφορία µε εντυπωσιακά λουλούδια που θυµίζουν τροµπέτα και µοναδικά χρώµατα. Η πιο γνωστή ποικιλία κάλλας είναι αυτή που έχει λευκά άνθη, ανθίζει την περίοδο της άνοιξης, στη γιορτή του Ευαγγελισµού και γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως κρίνος της Παναγίας. ∆εν πρέπει να συγχέεται, ωστόσο, µε τον παρθενόκρινο που έχει το ίδιο όνοµα και είναι ένα είδος λίλιουµ. Υπάρχουν πολλές ακόµα πανέµορφες ποικιλίες κάλλας µε εντυπωσιακά χρώµατα όπως κίτρινα, ροζ, µωβ, κόκκινα ακόµα και πορφυρά άνθη. Τα ριζώµατα της κάλλας φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης, προσέχοντας κατά την φύτευση τα µάτια να κοιτάνε προς τα πάνω. Φυτεύουµε τα ριζώµατα σε βάθος περίπου 10 εκατοστών και σε αποστάσεις 30-40 εκατοστών µεταξύ τους.
Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της φράουλας για να αναπτυχθεί;
Η καλλιέργεια της φράουλας ευδοκιµεί σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ηµέρα για να δώσει ποιοτική παραγωγή. Πρέπει να γνωρίζουµε πως τα φυτά της φραουλιάς είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερµοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθµούς Κελσίου. Για το λόγο αυτό, σε περιοχές µε πολύ ζεστό κλίµα, προτιµούµε να φυτεύουµε σε ηµισκιερές θέσεις. Κατά τη φύτευση της φράουλας στον κήπο και στο χωράφι µας, διαµορφώνουµε υπερυψωµένες θέσεις φύτευσης σε «σαµαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουµε πρωιµότητα στην παραγωγή. Επιπλέον, µπορούµε να σκεπάσουµε το έδαφος µε γεωύφασµα ή να χρησιµοποιήσουµε φυσικά υλικά εδαφοκάλυψης για να περιορίσουµε την ανάπτυξη ανεπιθύµητων αγριόχορτων και να βοηθήσουµε τα φυτά φραουλιάς να αναπτυχθούν καλύτερα.
* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr