Σε τι αποστάσεις φυτεύουµε τα αγγούρια;
Για πρώιµες φυτεύσεις, µέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, φροντίζουµε νωρίς να ετοιµάσουµε τη σπορά της αγγουριάς σε σπορείο λαχανικών. Μετά από ένα µήνα περίπου, µόλις είναι έτοιµα νεαρά φυτά, κάνουµε τη µεταφύτευση στο έδαφος. Μπορούµε να φυτέψουµε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού αν η φύτευση γίνει σε πιο όψιµη περίοδο, κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου που έχει ανέβει η θερµοκρασία στους 20-25°C. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώµα, προσαρµοσµένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της µεταφύτευσης. Φυτεύουµε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις για να διευκολύνουµε την έρπουσα βλάστηση του φυτού. Συγκεκριµένα, φυτεύουµε τις αγγουριές σε αποστάσεις 50-70 εκατοστών µεταξύ των θέσεων φύτευσης και 1,50-1,70 µέτρων µεταξύ των γραµµών φύτευσης. Επιπλέον, η αραιά φύτευση βοηθά στον καλύτερο αερισµό και φωτισµό των φυτών και στη µείωση των µυκητολογικών και εντοµολογικών ασθενειών.
Τι προσέχουµε κατά τη φύτευση της τριανταφυλλιάς;
Κατά τη διαδικασία φύτευσης της τριανταφυλλιάς στον κήπο µας, ακολουθούµε τα εξής βήµατα: Προµηθευόµαστε από τα φυτώρια υγιή φυτά τριανταφυλλιάς µε δυνατούς καλοσχηµατισµένους βραχίονες. Eπιλέγουµε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης, καθώς η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε µέρη που τα βλέπει όλη τη µέρα ο ήλιος. Πριν φυτέψουµε τις τριανταφυλλιές, ενσωµατώνουµε στο χώµα κοπριά, κοµπόστ ή εµπλουτισµένο φυτόχωµα µε θρεπτικά συστατικά και περλίτη που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Ανοίγουµε λάκκο φύτευσης στον κήπο αρκετά µεγαλύτερο από την µπάλα χώµατος της τριανταφυλλιάς, ενώ στο µπαλκόνι επιλέγουµε αντίστοιχα αρκετά µεγάλη γλάστρα. ∆ιαµορφώνουµε το χώµα µε τέτοιο τρόπο ώστε όταν τοποθετήσουµε το φυτό, οι ρίζες του να είναι καλά απλωµένες. Τοποθετούµε το φυτό και συµπληρώνουµε µε χώµα τον λάκκο φύτευσης ή τη γλάστρα αντίστοιχα. Ποτίζουµε καλά και διαµορφώνουµε λεκάνη γύρω από το λάκκο φύτευσης στον
κήπο, ώστε να συγκρατούνται τα νερά και να εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση του εδάφους.
Τι συνθήκες θέλει η καλλιέργεια του δυόσµου για να αναπτυχθεί;
Ο δυόσµος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να εξασφαλίζει συνεχή υγρασία και καλή αποστράγγιση. H ενσωµάτωση κόµποστ και χωνεµένης κοπριάς κατά τη µεταφύτευση του δυόσµου στο έδαφος συντελεί στην καλύτερη ανάπτυξη του. Ο δυόσµος ευδοκιµεί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου τα φύλλα του δίνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, αρκεί να ποτίζεται πιο συχνά. Επιπλέον, ο δυόσµος αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε σκιερά και ηµισκιερά µέρη, ειδικά όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο µπαλκόνι. Ωστόσο, δεν είναι ανθεκτικός στους βοριάδες και την παγωνιά του χειµώνα και απαιτεί να του εξασφαλίσουµε µια προφυλαγµένη θέση για να µπορέσει να επιβιώσει.
* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr