Ποια συµπτώµατα εµφανίζει η ασθένεια της ίσκας του αµπελιού;
Η ίσκα είναι µία σοβαρή µυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το ξύλο στον κορµό και τους βραχίονες του αµπελιού προκαλώντας ξήρανση των αµπελιών. Οι µύκητες που προκαλούν την ίσκα εµφανίζονται κυρίως σε µεγάλης ηλικίας αµπέλια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τους συναντάµε και σε αµπελώνες µικρότερης ηλικίας.
Η ασθένεια της ίσκας εµφανίζει χαρακτηριστικά ακανόνιστα κιτρινίσµατα ανάµεσα από τα νεύρα των φύλλων του αµπελιού που σταδιακά ξεραίνονται. Τα φυτά του αµπελιού που έχουν προσβληθεί από ίσκα παρουσιάζουν µία καχεκτικότητα, περιορισµένη βλάστηση, σταδιακή µείωση της παραγωγής κάθε χρόνο µέχρι που ξεραίνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα φυτά του αµπελιού παρουσιάζουν απότοµη αποξήρανση των κληµατίδων και µάρανση των φύλλων µέσα στο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, το πιο χαρακτηριστικό σύµπτωµα για τη διάγνωση της ίσκας στην καλλιέργεια του αµπελιού είναι το κιτρινισµένο ξύλο στο εσωτερικό του κορµού και των βραχιόνων των φυτών, το οποίο περιβάλλεται από ένα στενό καστανόµαυρο δακτύλιο. Το αλλοιωµένο ξύλο είναι µαλακό και αν τριφτεί βγάζει εύκολα αρκετά ροκανίδια.
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες µελιτζάνας για να φυτέψουµε;
Υπάρχουν πολλές γνωστές ποικιλίες, ντόπιες παραδοσιακές και υβρίδια µελιτζάνας για να καλλιεργήσουµε. Προτιµάµε ποικιλίες µελιτζάνας που είναι προσαρµοσµένες στις συνθήκες της περιοχής µας για να εξασφαλίσουµε καλή παραγωγή και να διατηρήσουµε σπόρους που µπορούµε να φυτέψουµε την επόµενη χρονιά. Οι πιο δηµοφιλείς παραδοσιακές ποικιλίες µελιτζάνας που καλλιεργούνται στη χώρα µας είναι οι εξής:
Μελιτζάνα Λαγκαδά: Ποικιλία µελιτζάνας µε µακρόστενους σκούρους µωβ καρπούς, αρκετά παραγωγική.
Μελιτζάνα φλάσκα Σύρου: Ποικιλία µελιτζάνας µε στρογγυλό σχήµα καρπού και βαθύ µωβ χρώµα.
Μελιτζάνα δάκρυ: Παραγωγική ποικιλία µελιτζάνας µε χαρακτηριστικούς µωβ καρπούς σε σχήµα δάκρυ.
Τσακώνικη µελιτζάνα ή µελιτζάνα Άργους: ∆ηµοφιλής παραδοσιακή δίχρωµη ποικιλία µε άσπρες και µωβ ρίγες που δεν πικρίζει στη γεύση.
Μελιτζάνα Σαντορίνης: Εξαιρετική ποικιλία µε εντυπωσιακούς λευκούς στρογγυλούς καρπούς και νόστιµη γεύση, αρκετά πιο γλυκιά από τις υπόλοιπες ποικιλίες.
Τι συνθήκες θέλει η γαρυφαλλιά για να µας δώσει πλούσια ανθοφορία;
Γαρυφαλλιά, ένα από τα κλασικά και πολύ αγαπηµένα λουλούδια που παραδοσιακά συναντάµε στους κήπους, τις αυλές και τα µπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Η γαρυφαλλιά (γαριφαλιά ή δίανθος) ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση µε τα χαρακτηριστικά στενόµακρα λογχοειδή φύλλα και την πλούσια ανθοφορία της σε εντυπωσιακά χρώµατα
Οι γαρυφαλλιές αναπτύσσονται καλύτερα σε φωτεινά και ηλιόλουστα µέρη, όπου µας χαρίζουν πολλά λουλούδια. ∆ε φοβάται τον χειµώνα και είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο, καθώς αντέχει και σε θερµοκρασίες κάτω του µηδενός. Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Θερµοκρασίες πάνω από 35 βαθµούς µπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. H γαρυφαλλιά προτιµά πλούσιο, γόνιµο έδαφος µε καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και µπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. – Πηγή: www.mistikakipou.gr
* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr