14.4 C
Chania
Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Τι είναι η ολοκληρωµένη καταπολέµηση στο αµπέλι;

Η ολοκληρωµένη καταπολέµηση στο αµπέλι (ή αλλιώς ολοκληρωµένη φυτοπροστασία) είναι µια σύγχρονη προσέγγιση για την αντιµετώπιση εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων, που βασίζεται στη συνδυασµένη χρήση βιολογικών, καλλιεργητικών, φυσικών και χηµικών µεθόδων, µε στόχο τη µείωση της χρήσης φυτοφαρµάκων και την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Οι βασικές αρχές της ολοκληρωµένης καταπολέµησης στο αµπέλι είναι οι ακόλουθες:

– Παρακολούθηση πληθυσµών  (παγίδες, επιτόπιοι έλεγχοι) για τον εντοπισµό εχθρών πριν προκαλέσουν ζηµιά.

– Κατώφλια επέµβασης: εφαρµογή µέτρων µόνο όταν ο πληθυσµός κάποιου εχθρού ξεπερνά ένα κρίσιµο όριο.

– Προληπτικά µέτρα : Κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεµα, αερισµός, ισορροπηµένη λίπανση), Ανθεκτικές ποικιλίες, υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό.

– Βιολογική καταπολέµηση : χρήση φυσικών εχθρών (π.χ. αρπακτικών εντόµων) ή µεθόδους σύγχυσης φύλου εντόµων (Κοµφούζιο)

– Χρήση ήπιων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, µόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και πάντα µε σεβασµό στον ωφέλιµο πληθυσµό.

– Καταγραφή και αξιολόγηση των επεµβάσεων για συνεχή βελτίωση.

Στόχος της µεθόδου είναι η βιώσιµη και ποιοτική παραγωγή σταφυλιών , µε σεβασµό στη φύση και στον καταναλωτή.

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της πιπεριάς για να αναπτυχθεί;

Η καλλιέργεια της πιπεριάς αγαπά το ζεστό περιβάλλον και είναι σχετικά ευαίσθητη στους ανέµους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερµοκρασίας µπορεί να προκαλέσει παραµόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εµφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασµα. Φυτεύουµε τα νεαρά φυτά πιπεριάς από τα µέσα Απριλίου και µέχρι τις αρχές καλοκαιριού, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερµοκρασίες τόσο οι ηµερήσιες όσο και οι νυχτερινές. Στα νότια µέρη της Ελλάδας, όπου ο χειµώνας είναι πιο ήπιος, το φυτό της πιπεριάς δεν ξεραίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς παρά την παγωνιά. Με το κατάλληλο κλάδεµα στα τέλη του χειµώνα, η πιπεριά µπορεί να βλαστήσει ξανά και να µας δώσει νέα παραγωγή την επόµενη χρονιά.

Τι συνθήκες θέλει το γεράνι για να µας δώσει πολλά λουλούδια;

Τα γεράνια ευδοκιµούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόµα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώµα να έχει καλή αποστράγγιση για να αποµακρύνεται το νερό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερµοκρασίες και στην ξηρασία, ακόµη κι αν µείνουν απότιστα για µέρες. Προτιµούν ηλιόλουστα σηµεία, µε νότιο προσανατολισµό για να µας χαρίσουν έντονη ανθοφορία, ενώ µπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε σκιερές και ηµισκιέρες θέσεις. Το γεράνι είναι φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφος. Το µόνο που χρειάζεται είναι προστασία από τους δυνατούς παγετούς, λόγω ευαισθησίας στις πολύ χαµηλές θερµοκρασίες. Τα γεράνια αποτελούν εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για µπαλκόνι, καθώς µπορούµε να το φυτέψουµε σε γλάστρα και να το τοποθετήσουµε σε σηµεία µε νότιο, δυτικό και ανατολικό προσαναλισµό, ενώ σε βορινό µπαλκόνι θα χρειαστεί µία σχετική προφύλαξη από την παγωνιά.

 

* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα