Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές;
Η τριανταφυλλιά είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που φυτεύουμε στον κήπο ή στη βεράντα μας. Υπάρχουν πολλές : νάνες, χαμηλής ανάπτυξης τριανταφυλλιές, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης, διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων για να επιλέξουμε. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους, φυτεύονται μέσα στο χειμώνα ως τις αρχές της άνοιξης, την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Οι τριανταφυλλιές που βρίσκονται σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο στον κήπο ή τη βεράντα. Για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε μέρη που τα βλέπει όλη τη μέρα ο ήλιος, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει επαρκώς και σε ημισκιερές.
Πότε φυτεύουμε τις πατάτες και σε τι αποστάσεις;
Όλοι λατρεύουμε τις πατάτες, ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά που καλλιεργούμε για τους νόστιμους κονδύλους, την αγαπημένη μας , που αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω του αμύλου που περιέχει. Η πατάτα χρειάζεται γόνιμο και αφράτο χώμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε στα τέλη του χειμώνα και συγκομίζουμε στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ για την φθινοπωρινή καλλιέργεια φυτεύουμε στα τέλη καλοκαιριού και συγκομίζουμε μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Προτιμούμε τον μικρού μεγέθους πατατόσπορο για να μην χρειαστεί να τον τεμαχίσουμε και τον προμηθευόμαστε τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά για να προλάβει να βγάλει φύτρα 1-1,5 εκατοστό μέχρι να τον φυτέψουμε. Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών, με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστών μεταξύ των φυτών. Πριν τη στο χωράφι, απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί για να αποφύγουμε τη μεταφορά ασθενειών στη νέα καλλιέργεια.
Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο αμπέλι;
Η λίπανση του αμπελιού είναι μια απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για να έχουμε κάθε χρόνο πλούσια παραγωγή σε νόστιμα και ζουμερά σταφύλια. H λίπανση του αμπελιού γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των βλαστών, τη δημιουργία των ανθοταξιών μέχρι τα στάδια της καρπόδεσης, της ανάπτυξης και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Αναλυτικότερα, στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης, το έχει μεγάλες ανάγκες σε άζωτο, ενώ σταδιακά πλησιάζοντας προς την άνθιση και την καρπόδεση απαιτούνται τα θρεπτικά στοιχειά φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, βορίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Κατά την περίοδο αύξησης του μεγέθους των σταφυλιών, παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες σε άζωτο, σε φώσφορο και κάλιο, ενώ κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών και της αύξησης της συγκέντρωσης των σακχάρων απαιτείται υψηλή ποσότητα καλίου και πολύ μειωμένης αζώτου για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή με και ζουμερά σταφύλια με γλυκιά γεύση.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr