Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τη λίπανση της ελιάς;
H λίπανση της ελιάς γίνεται κυρίως με προσθήκη του κατάλληλου λιπάσματος στο έδαφος και συμπληρωματικά με διαφυλλικό ψεκασμό στο φύλλωμα των ελαιοδέντρων. Απαιτεί σε ετήσια βάση σημαντική ποσότητα αζώτου που προσφέρει βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, αύξηση της χλωροφύλλης και βελτίωση της ικανότητας να αφομειώνει άλλα στοιχεία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα αζώτου στις ελιές δημιουργεί πολλούς ανεπιθύμητους λαίμαργους βλαστούς, καθώς και ευαισθησία σε παγετούς και μυκητολογικές ασθένειες. Το κάλιο είναι απαιραίτητο στοιχείο για τη λίπανση της ελιάς που πρέπει να διατίθεται σε σημαντική ποσότητα για να έχουμε καλή καρποφορία, υψηλή παραγωγή, αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας καθώς και αντοχή σε μυκητολογικές ασθένειες και παγετό. Συμπληρωματικά, η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί μικρότερες ποσότητες φώσφορου που επηρεάζει την ανθοφορία και την καρπόδεση του ελαιόδεντρου και φαίνεται να επιταχύνει και την ωρίμανση του καρπού. Η λίπανση της ελιάς με βόριο είναι αναγκαία, καθώς το βόριο αποτελεί κρίσιμο ιχνοστοιχείο για την ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς που σχετίζεται με την εμφάνιση της παρενιαυτοφορίας.
Τι συνθήκες θέλει η ματζουράνα για να ευδοκιμήσει;
Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο. Η ματζουράνα θεωρείται ξηρική καλλιέργεια και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της ματζουράνας είναι μέσα στην άνοιξη και στις αρχές του φθινοπώρου. Φυτεύουμε σε αποστάσεις 30-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών, ενώ αν τη φυτέψουμε σε βραχόκηπο επιλέγουμε θέση κοντά σε ρίγανη και σε θυμάρι. Για φυτά ματζουράνας σε γλάστρα, φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε σημείο με δυτική ή βορεινή έκθεση και προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά. Για να αποξηράνουμε τα φύλλα της ματζουράνας και να κάνουμε ρόφημα, τα κόβουμε στις αρχές της άνθισης, περίπου από τα μέσα Ιούνη ως τα μέσα Ιούλη. Αν θέλουμε να συλλέξουμε φύλλα και άνθη της ματζουράνας για να βγαλουμε αιθέριο έλαιο, το κάνουμε από τα μέσα Ιούλη ως τα τέλη Αυγούστου, την εποχή της πλήρους άνθισης.
Πώς θα φυτέψουμε τo σπανάκι σε γλάστρα;
Το σπανάκι είναι από τα δημοφιλή λαχανικά που τρώμε σε σαλάτες, πίτες, φαγητά και είναι πολύ εύκολο να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Το σπανάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας, μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή και γι’ αυτό το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε ερασιτέχνες κηπουρούς που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καλλιέργεια λαχανικών,
Μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους του σπανακιού κατευθείαν στη γλάστρα μας, σχετικά αραιά, και σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Σε διαφορετική περίπτωση, προμηθευόμαστε έτοιμα σπορόφυτα σπανακιού για να τα φυτέψουμε στις γλάστρες σε αποστάσεις 20-25 εκατοστών μεταξύ κάθε φυτού. Επιλέγουμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους 20-25 εκατοστών, καθώς επαρκούν για την ανάπτυξη τους.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr