Τι εργασίες κάνουμε στον κήπο μας τον Μάρτιο;
Ο Mάρτιος σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, της ομορφότερης εποχής του χρόνου. Επιτέλους, η παγωνιά του χειμώνα τελειώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα φυτά μεγαλώνουν και ετοιμάζονται να ανθίσουν. Η φύση γύρω μας αναγεννιέται και εμείς είμαστε πανέτοιμοι για να βγούμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, να απολαύσουμε τα φυτά μας και να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας χόμπι, την κηπουρική. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες καλλιεργητικές εργασίες γίνονται μέσα στον Μάρτιο, για να προγραμματίσουμε την φροντίδα των φυτών μας ώστε να απολαύσουμε ένα υπέροχο ανοιξιάτικο κήπο.
1. Κάνουμε νέες φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις
Η άνοιξη είναι η εποχή των νέων φυτεύσεων και των μεταφυτεύσεων. Μέσα στον Μάρτιο, ξεκινάμε για να φυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά και αρωματικά φυτά στον κήπο μας ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας. Για την μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες, με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα.
Κατά τη μεταφύτευση των φυτών, σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάκτυλα μας για να ανανεωθούν και να μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο καινούριο περιβάλλον. Επίσης, αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε και καρποφόρα δέντρα που είναι ριζωμένα σε γλάστρα με χώμα, από βερικοκιές και συκιές μέχρι λεμονιές και πορτοκαλιές, σε αντίθεση με την περίοδο του χειμώνα που γίνεται φύτευση με γυμνόριζα φυτά χωρίς μπάλα χώματος.
2. Φυτεύουμε τα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά
Μέσα στον Μάρτιο ξεκινούμε την φύτευση των πρώτων κηπευτικών μας για την ανοιξιάτικη περίοδο. Φυτεύουμε πατατόσπορο για καλλιέργεια πατάτας και κοκκάρι για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού, σε αφράτα εδάφη για να έχουμε καλή παραγωγή μετά από 3-4 μήνες, μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τα χειμερινά λαχανικά όπως μαρούλια, σπανάκι, μαιντανό, άνηθο, παντζάρι και καρότο. Στις νότιες περιοχές κάνουμε μεταφύτευση στα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά και ξεκινάμε την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της αγγουριάς, την καλλιέργεια της κολοκυθιάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας. Ίσως, χρειαστεί να σκεπάσουμε τα πρώτα κηπευτικά μας με ειδικό νάιλον για προστασία των φυτών από το κρύο.
3. Βάζουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου μας
Μέσα στην άνοιξη, τα φυτά αναπτύσσονται και έχουν ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία. Ξεκινάμε να βάζουμε λίπασμα σε όλα τα φυτά του κήπου μας από τα κηπευτικά, τα καλλωπιστικά φυτά, τα καρποφόρα δέντρα και τα τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούμε. Στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας, χρησιμοποιούμε βιολογικό λίπασμα, χωνεμένη κοπριά και κομπόστ, τα οποία ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα του κήπου μας. Με αυτό τον τρόπο, εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία το εδάφος και δίνουμε θρεπτικά στοιχεία που θα απορροφηθούν καλύτερα από τα φυτά. Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε υπερβολικές δόσεις λιπασμάτων, κυρίως λιπασμάτων αζώτου, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε νεαρά φυτά καθώς και να τα καταστήσουν ευπαθή σε μυκητολογικές ασθένειες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr