Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Τι χαρακτηριστικά έχει το αγουρέλαιο και πώς το ξεχωρίζουμε;
Το αγουρέλαιο είναι αποτέλεσμα πρώιμης συγκομιδής της ελιάς, ένα ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, αρκετοί παραγωγοί, κυρίως βιοκαλλιεργητές, ξεκινούν νωρίς το μάζεμα της ελιάς από τις αρχές Οκτώβρη
Δεν θα δυσκολευτούμε να διακρίνουμε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, καθώς ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου καρπού της ελιάς. Το αγουρέλαιο διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει φρεσκοκομμένη άγουρη ελιά. Αυτή η πικράδα που «καίει» τον ουρανίσκο, το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους. Αξίζει να σημειώσουμε πως το αγουρέλαιο διατηρεί τις μοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα κι αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, μετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο σταδιακά χάνει βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το έντονο χρώμα και την πικρή φρουτώδη γεύση του.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα το γυνέριο;
mistikakipou-ginerio-frontida-370x220Το γυνέριο είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό που όλοι έχουμε παρατηρήσει σε πάρκα και πλατείες και ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε το όνομα του. Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, το γυνέριο είναι γνωστό και με την ονομασία κορταδερία. Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες φυτό που καταλαμβάνει αρκετό χώρο καθώς έχει πλάτος 1,5-2 μέτρων, ενώ σε ύψος φτάνει τα 2-3 μέτρα. Τα λεπτά μακριά φύλλα του ξεκινούν από τη βαση του φυτού και συμπληρώνονται από μακριούς ανθοφόρους βλαστούς που στην κορυφή διαμορφώνουν μία χαρακτηριστική πυκνή «τούφα» από τα ασημοκίτρινα άνθη του γυνέριου που μοιάζουν με πουπουλένια φτερά. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του γυνέριου διαρκεί από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Το γυνέριο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Προτιμά περιοχές με ήπιο κλίμα, όπου ευδοκιμεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα ελαφριά αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Φυτεύουμε το γυνέριο σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο μας, όπου θα έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές θέσεις, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση μας δίνει μικρότερη ανθοφορία. Το γυνέριο είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τους δυνατούς ανέμους, οπότε φροντίζουμε να το τοποθετούμε σε προφυλαγμένες θέσεις.

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του σπανακιού;
mistikakipou-spanaki-kalliergeia-370x220 Το σπανάκι θέλει δροσερό καιρό και ηλιοφανείς θέσεις για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Την περίοδο της άνοιξης, προτιμάμε να το φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις, καθώς σε σημεία με πολύ αναπτύσσεται πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός του που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων. Φυτεύουμε το σπανάκι σε γόνιμο, αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που του εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη. Οργώνουμε καλά το χώμα πριν τη φύτευση και ενσωματώνουμε κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Το σπανάκι φυτεύεται με σπόρο απευθείας στο χωράφι, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Σε κατάλληλες δροσερές συνθήκες θερμοκρασιών και υγρασίας, ο σπόρος του σπανακιού φυτρώνει μετά από λίγες μέρες. Μετά το φύτρωμα, καθώς το σπανάκι αναπτύσσεται στα 2-3 φύλλα, αραιώνουμε τα φυτά για έχουμε καλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε, επίσης, την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που ευνοούνται από την πυκνή φύτευση και τον κακό αερισμό. Αντί για σπόρο, μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα φυτά σπανακιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια, διατηρόντας τις αποστάσεις φύτευσης στα 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα