Πότε είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή το καλαμπόκι;
Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής του καλαμποκιού. Συνήθως, συλλέγουμε τους καρπούς (σπάδικες) του καλαμποκιού 2,5-3,5 μήνες μετά την φύτευση του καλαμποκιού. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα. Επίσης, αν πιέσουμε τους σπόρους του καλαμποκιού με το δάχτυλο μας και θα βγεί ένα υγρό σα γάλα, τότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή.
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε;
Το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια. Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας, καθώς και στην έλλειψη βορίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης στις ροδιές, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίματος των καρπών της. Για την αντιμετώπιση του σκασίματος των καρπών της ροδιάς, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα ο ψεκασμός με υγρό λιπασμα ασβεστίου συντελεί στη μείωση του φαινομένου.
Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της ορχιδέας;
Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε αμέσως μετά την πρώτη ανθοφορία, καθώς η ορχιδέα ανθίζει αρκετές φορές. Αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία της και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο “γόνατο”, δηλαδή τον κόμβο του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και νέοι βλαστοί. Με αυτό τον τρόπο, επιταχύνουμε τη δημιουργία νέας ανθοφορίας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν κλαδεύουμε την ορχιδέα στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, ωστόσο μας χαρίζει μεγαλύτερα λουλούδια και πιο ζωντανά χρώματα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr