Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει η καλλιέργεια της κολοκύθας;
Η καλλιέργεια της κολοκύθας έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και απαιτεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στην περίοδο της άνθισης μειώνουμε την συχνότητα του ποτίσματος, για να έχουμε ικανοποιητική καρπόδεση. Ιδανικό σύστημα ποτίσματος για την καλλιέργεια της κολοκύθας είναι το σύστημα των σταγόνων. Κατά το πότισμα, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της κολοκύθας, καθώς συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα του ωιδίου. Όσον αφορά τη λίπανση, ενσωματώνουμε κατά τη φύτευση κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα και επαναλαμβάνουμε την προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, κάθε μήνα. Αν το φυτό της κολοκύθας έχει πολλή μεγάλη ανάπτυξη βλαστών και δεν δένει καρπούς, κορφολογούμε κόβοντας από την άκρη μερικούς βλαστούς για να βοηθήσουμε την καρπόδεση και παραγωγή καρπών.
Πώς καλλιεργείται η γλυστρίδα στον κήπο και σε γλάστρα;
Η γλυστρίδα, γνωστή και ως αντράκλα, είναι μονοετές, αυτοφυές, πολύκλαδο φυτό της Μεσογείου με χαρακτηριστικούς λείους και σαρκώδεις βλαστούς. Αν και πολλές φορές θεωρείται ανεπιθύμητο χόρτο (ζιζάνιο) στον κήπο, η γλυστρίδα τρώγεται, είναι ιδιαίτερα νόστιμη και έχει υψηλή διατροφική αξία.
Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας στον κήπο μας, η γλυστρίδα αναπτύσσεται γρήγορα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Η γλυστρίδα είναι φυτό που μπορεί εύκολα να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας. Αρκεί να ρίξουμε σπόρο γλυστρίδας που θα συλλέξουμε από το χωράφι ή θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορούμε, επίσης, να ξεριζώσουμε κάποιο φυτό γλυστρίδας μαζί με μπάλα χώματος και να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας. Συγκομίζουμε τακτικά τη γλυστρίδα, προτού ανθίσει τους τρυφερούς βλαστούς της.
Μπορούμε να φυτέψουμε πλουμέρια σε γλάστρα;
Η πλουμέρια ή ινδικό φούλι μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να φτάσει σε ύψος 1,5-2 μέτρων, αρκεί να την προστατέψουμε από το κρύο και τους ψυχρούς ανέμους. Για τη φύτευση της πλουμέριας, επιλέγουμε μεγάλες γλάστρες με διαστάσεις πλάτους και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών, ώστε να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό της σύστημα, και χρησιμοποιούμε ελαφρύ γόνιμο φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να αποφύγουμε σαπίσματα στη ρίζα του φυτού. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα σε προστατευμένα σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και αρκετή ηλιοφάνεια.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr