Πότε συγκομίζουμε τα κολοκύθια;
Η συγκομιδή του κολοκυθιού ξεκινά συνήθως 2 μήνες μετά τη φύτευση και διαρκεί 2-3 μήνες ανάλογα την ποικιλία του κολοκυθιού. Το κολοκύθι είναι έτοιμο για να το κόψουμε όταν φθάσει σε μήκος 10-15 εκατοστών και πρέπει να κόβεται με τμήμα του ποδίσκου, προκειμένου να διατηρείται φρέσκο και δροσερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή ο καρπός του κολοκυθιού μεγαλώνει πολύ γρήγορα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δυο μέρες, κατά τις πρωινές ώρες, για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε δροσερούς και τραγανούς καρπούς. Αν τα αφήσουμε τα κολοκύθια, γίνονται πολύ μεγάλα και είναι κατάλληλα περισσότερο για κολοκυθόπιτες και για τηγάνισμα.
Τι λίπασμα βάζουμε στην ορτανσία και πόσο συχνά;
Η ορτανσία χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο για να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία όπως συμβαίνει και σε άλλα οξύφιλα φυτά. Εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του “ψαροκόκκαλου”, όπου το φύλλο κιτρινίζει και οι νευρώσεις του παραμένουν πιο σκούρες.
Τι λίπασμα θέλουν τα αρωματικά φυτά σε γλάστρα;
Τα αρωματικά φυτά και τα μυρωδικά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους και δεν χρειάζονται προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπάσματος. Μπορούμε να προσθέτουμε μικρές ποσότητες βιολογικό λίπασμα ή καλοχωνεμένης κοπριά, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει καψίματα στο φύλλωμα των αρωματικών φυτών ή να τα κάνει πιο ευαίσθητα σε προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, η υπερβολική λίπανση, κυρίως με λιπάσματα αζώτου, όπως αμμωνία, μειώνει την περιεκτικότητα των αρωματικών φυτών σε αιθέρια έλαια, και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά κατά την περίοδο της συγκομιδής, για την αποξήρανση των φυτών.