Πώς φυτεύουμε τα λάχανα και σε τι αποστάσεις;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε φυτά λάχανου από σπορο για να διατηρήσουμε παραδοσιακές ποικιλίες ή να κρατάμε κάθε χρόνο τους δικούς μας σπόρους από τα φυτά. Η φύτευση σε σπορείο χρειάζεται 4-6 βδομάδες μέχρι τα νεαρά φυτά να είναι έτοιμα για τη μεταφύτευση στο χωράφι. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι οι 15-20 βαθμοί Κελσίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε ετοιμα φυτά λάχανου από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια της περιοχής μας. Η μεταφύτευση του λάχανου γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες που καλλιεργούμε σε κάθε περιοχή. Κατά τη μεταφύτευση, τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 80-100 εκατοστά, ενώ η ιδανική απόσταση μεταξύ των φυτών λάχανου στην ίδια σειρά είναι 50-60 εκατοστά. Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις λάχανου, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών λόγω κακού αερισμού.
Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η γαρυφαλλιά;
Οι γαρυφαλλιές έχουν μέτριες ανάγκες σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε την γαρυφαλλιά δυο φορές την εβδομάδα ενώ την περίοδο του χειμώνα τα ποτίσματα γίνονται αραιότερα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε συνθήκες καύσωνα, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται συχνότερο πότισμα, τουλάχιστον κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Επειδή η γαρυφαλλιές είναι ευαίσθητες στην υγρασία του χώματος, ποτίζουμε μόνο αφού έχουμε ελέγξει ότι το χώμα της είναι στεγνό.
Ποιες θέσεις είναι κατάλληλες για την φύτευση της αγαύης;
H αγαύη προτιμά σημεία που διαθέτουν από υψηλή ηλιοφάνεια καθώς δεν έχει πρόβλημα με τις έντονες ακτίνες του ήλιου. Είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία του καύσωνα που δεν καθηλώνουν την ανάπτυξη της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ορισμένα είδη αγαύης είναι αρκετά ανθεκτικά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μόνο σε συνθήκες έντονης παγωνιάς, όταν θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από -10°C, ίσως εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα της. Μπορούμε να φυτέψουμε την αγαύη σε οποιαδήποτε έδαφος, ακόμα και στο πιο φτωχό και άγονο, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Η αγαύη παρουσιάζει πολύ καλή ανάπτυξη και σε ασβεστώδη εδάφη, ενώ είναι αρκετά ανθεκτική και στην αλατότητα του εδάφους. Για αυτό άλλωστε, μπορούμε να φυτέψουμε την αγαύη σε παραθαλάσσιες περιοχές, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr