Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πώς φυτεύουμε το παντζάρι και σε τι αποστάσεις;

Για την καλλιέργεια του παντζαριού, μπορούμε να φυτέψουμε σπόρο ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώριο. Κατά τη σπόρα, τρίβουμε τον σπόρο του παντζαριού με τα χέρια για να σπάσει το σκληρό περίβλημα και να έχουν καλύτερη φυτρωτικότητα οι σπόροι. Φυτεύουμε τους σπόρους παντζαριού σε βάθος 3-5 εκατοστών, ρίχνοντας 4-5 σπόρους, σε αποστάσεις 10 εκατοστών μεταξύ τους και σε αποστάσεις 50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Αν θέλουμε να έχουμε αρκετή παραγωγή παντζαριών και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, σπέρνουμε μικρότερη ποσότητα σπόρων σταδιακά κάθε 2-3 εβδομάδες. Όταν μεγαλώσουν λίγο τα νεαρά φυτά παντζαριού, τα αραιώνουμε και αφήνουμε 1 πατζάρι ανά δέκα εκατοστά. Μπορεί το ξερίζωμα να είναι λίγο δύσκολο συναισθηματικά, αλλά είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα φυτά μας και να μας δώσουν καλής ποιότητας παντζάρια. Για έτοιμα φυτά που έχουμε δημιουργήσει σε σπορείο ή που έχουμε προμηθευτεί, φυτεύουμε σε αποστάσεις φύτευσης ανά 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.

Σε τι συνθήκες ευδoκιμούν οι τουλίπες και πώς φυτεύονται;

Έχει τις ιδιαιτερότητές της η τουλίπα! Θέλει δροσερό ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ξηροθερμικό περιβάλλον δεν παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Η φύτευση των βολβών της τουλίπας γίνεται την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, καθώς και σε παρτέρια στον κήπο για να τους δούμε να ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης. Τοποθετούμε κάθε βολβό σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστών, με τη μύτη του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστών μεταξύ τους. Για τη φύτευση της τουλίπας σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γόνιμο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρες μικρότερου βάθους για τις χαμηλές ποικιλίες, μεγαλύτερου βάθους για τις ψηλότερες ποικιλίες τουλίπας και τις τοποθετούμε σε ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

Τι προσέχουμε κατά το μάζεμα της ελιάς;

Προγραμματίζουμε το μάζεμα της ελιάς να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης του καρπού, ανάλογα αν πρόκειται για επιτραπέζιες ποικιλίες ή ελαιοποιήσιμες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλότερης ποιότητας παραγώμενο προϊόν. Προσέχουμε να μη δημιουργούμε πληγές στα κλαδιά των δέντρων κατά τη συγκομιδή, και αποφεύγουμε το πάτημα των καρπών που βρίσκονται πάνω στα δίχτυα. Χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα ή γιούτινα σακιά που επιτρέπουν τον καλύτερο αερισμό και προστατεύουν τους καρπούς της ελιάς από υποβάθμιση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Για την παραγωγή λαδιού, μεταφέρουμε τις ελιές στο ελαιοτριβείο όσο πιο σύντομα γίνεται για να έχουμε ελαιόλαδο με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα