Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πώς χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης στα φυτά και τις καλλιέργειες;

Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη σε μορφή κόκκου προστίθεται απευθείας στο έδαφος του φυτού. Σε καλλιέργειες που ποτίζονται, προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα ατταπουλγίτη στο έδαφος, στα σημεία που ρίχνουμε το νερό. Για φυτά που ποτίζονται, όπως σε καλλιέργειες λαχανικών και εσπεριδοειδών, η προσθήκη ατταπουλγίτη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Σε ξηρικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα στην ελιά, σκορπάμε τον ατταπουλγίτη πριν το ξεκίνημα των βροχών, ομοιόμορφα γύρω από το φυτό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ατταπουλγίτης διατηρει τις ευεργετικές ιδιότητες στο χώμα για αρκετά χρόνια και δεν χρειάζεται άμεσα να κάνουμε επανάληψη εφαρμογής. Για καλύτερη εφαρμογή, ενσωματώνουμε τον ατταπουλγίτη στο χώμα με τσάπα ή με φρέζα για να έρθει πιο γρήγορα σε επαφή με το ριζικό σύστημα των φυτών.

Θα μας πείτε για το γογγύλι και την καλλιέργεια στον κήπο;

Γογγύλι, ένα από τα λιγότερο γνωστά χειμερινά λαχανικά με πικάντικη γεύση και πλούσια διατροφική αξία. Υπάρχουν πολλές ονομασίες για το γογγύλι, όπως γουλί, γογγυλοκράμβη και γογγυλόριζα. Στην Κύπρο, τo γογγύλι είναι πολύ δημοφιλές παραδοσιακό λαχανικό με την ονομασία κουλούμπρα και τρώγεται με αλάτι και λεμόνι. Στο εξωτερικό θα το συναντήσουμε με την ονομασία κολραμπί (kohlrabi) ή γερμανική ρέβα. Πρόκειται για ένα λαχανικό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που είναι έτοιμο για συγκομιδή 6-8 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το κέιλ και το λαχανάκι Βρυξελλών. Η καλλιέργεια του γογγυλιού δίνει ένα στρογγυλό διογκωμένο βλαστό σαν βολβό, συνήθως λευκοπράσινου ή μωβ χρώματος που σχηματίζεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αφού καθαρίσουμε το γογγύλι από το σκληρό περίβλημα του, μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο σε σαλάτες ή βραστό, τηγανητό, σε σούπες, ακόμα και πουρέ για να συνοδεύσει κρέας ή ψάρι.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το ρείκι;

Το ρείκι είναι αρκετά διαδεδομένο στις μεσογειακές περιοχές και ανά περιοχές θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως έρικα, ερείκη, ξούρι, σουσούρι και πυρένι. Υπάρχει το φθινοπωρινό ρείκι με πολυάριθμα έντονου ροζ και μωβ χρώματος λουλούδια που ανθίζει από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, καθώς και το ανοιξιάτικο ρείκι με χαρακτηριστικά άσπρα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη.
Το ρείκι ευδοκιμεί τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε ημισκιερές θέσεις. Το ρείκι προτιμά όξινα σχετικά εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο κρύο, το ρείκι το συναντάμε ακόμα και ορεινές τοποθεσίες. Το ρείκι είναι επίσης ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους, γι’ αυτό μπορεί να φυτευτεί χωρίς πρόβλημα και σε παραθαλάσσια μέρη. Για να φυτέψουμε το ρείκι σε γλάστρα, προτιμάμε φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως άλλωστε και για τη γαρδένια, την καμέλια και την ορτανσία.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα