Πού ευδοκιμεί η χουρμαδιά;
Η καλλιέργεια της χουρμαδιάς ευδοκιμεί σε περιοχές με υποτροπικό κλίμα. Χρειάζεται ζεστά ξηρά καλοκαίρια μεγάλης διάρκειας, χωρίς βροχοπτώσεις για να παράγει καρπούς καλής ποιότητας. Το δέντρο της χουρμαδιάς αναπτύσσεται σε μέρη με σχετικά ήπιους χειμώνες, καθώς δεν είναι ανθεκτικό σε παρατεταμένες συνθήκες έντονης παγωνιάς και θερμοκρασίες κάτω του -7°C. Μπορούμε να φυτέψουμε τις χουρμαδιές σε μεγάλη ποικιλία εδαφών αρκεί το έδαφος να έχει καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Η χουρμαδιά αποτελεί ιδανική επιλογή φυτού για παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι περισσότερο ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους από οποιοδήποτε καρποφόρο δέντρο.
Τι συνθήκες χρειάζεται η σεφλέρα για να αναπτυχθεί;
Η σεφλέρα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με πλούσιο φωτισμό και θερμοκρασίες μεταξύ 18-24°C. Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας. Για φυτα σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να τα προστατεύουμε από την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Προτιμάμε θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και μπαλκόνια με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό. Η σεφλέρα είναι λιγότερο ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό σε αρκετές περιοχές διατηρείται μόνο ως φυτό εσωτερικού χώρου. Μέσα στο σπίτι, την τοποθετούμε σε σημείο με αρκετό φως, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.
Πώς χρησιμοποιούνται τα άλατα καλίου για την προστασία των φυτών;
Τα άλατα καλίου εφαρμόζονται στα φυτά για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων και του τετράνυχου που κάνουν σημαντικές ζημιές στα φυτά, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά. Δρουν σχετικά άμεσα για την εξόντωση των εντόμων. Συγκριτικά με άλλα εντομοκτόνα, τα άλατα καλίου έχουν το πλεονέκτημα ότι για καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων, η συγκομιδή των καρπών μπορεί να γίνει άμεσα μετά τον ψεκασμό. Για τη δοσολογία του διαλύματος ψεκασμού στα φυτά, συμβουλευόμαστε πάντα την αυτοκόλλητη ετικέτα του σκευάσματος, καθώς και τον γεωπόνο του καταστήματος από το οποίο έχουμε προμηθευτεί το σκεύασμα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr