Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις κάμπιες στα λάχανα;
Η κάμπια κάνει σημαντική ζημιά σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τις κάμπιες στον λαχανόκηπο. Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται με τον βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκόνη για να σκονίσουμε τα φυτά μας, καθώς και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής. Ο βάκιλος είναι βιολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Πώς χρησιμοποιείται ο θερινός πολτός για την προστασία των φυτών;
Ο θερινός πολτός είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. Πρόκειται για ένα υγρό σκεύασμα που εφαρμόζεται με ψεκασμό στα φυτά και έχει ως βασικό συστατικό το παραφινέλαιο. Για να καταλάβουμε τη δράση του θερινού πολτού, ουσιαστικά δημιουργεί ελαιώδες φιλμ πάνω στα έντομα και τους προκαλεί σταδιακά ασφυξία. Για το λόγο αυτό, είναι περισσότερο δραστικός σε νεαρά έντομα που έχουν μαλακό περίβλημα και κινούνται πιο αργά. Ο θερινός πολτός χρησιμοποιείται σε καρποφόρα δέντρα, σε καλλωπιστικά φυτά, σε κηπευτικά και σε αρωματικά φυτά, για την καταπολέμηση εντόμων και ακάρεων.
Τι συνθήκες θέλει η διπλαδένια για να ανθίσει;
Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι. Η διπλαδένια προτιμά ημισκιερά ζεστά μέρη προφυλαγμένα από τον δυνατό αέρα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της. Σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, η διπλαδένια χάνει τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία, όταν η θερμοκρασία της νύχτας βρίσκεται κάτω από τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πιο κατάλληλη για τις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς παγώνει στους 0°C και ξεραίνεται το φύλλωμα της. Όσον αφορά το χώμα, η διπλαδένια θέλει βαθιά και γόνιμα εδάφη, σχετικά όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό. Σε βαριά εδάφη ή σε άγονα και ασβεστώδη εδάφη, η διπλαδένια παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr