Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του λάχανoυ;
Η καλλιέργεια του λάχανου είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία για να έχει καλή ανάπτυξη και να μας δώσει ποιοτική παραγωγή. Η λίπανση του λάχανου πρέπει να περιέχει άζωτο και κάλιο, καθώς επίσης ιχνοστοιχεία βορίου και μαγνησίου. Κατά τη φύτευση του λάχανου, προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά και κομπόστ στο έδαφος. Στη συνέχεια, 2 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες λιπάσματος αζώτου, συντελούν στην κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και σε σκάσιμο της κεφαλής του λάχανου.
Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το λοροπέταλο;
Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία, την Κίνα και την Ιαπωνία, το λοροπέταλο ανθίζει την εποχή της άνοιξης και είναι ιδανικό φυτό για δημιουργία χαμηλού φράχτη στον κήπο, με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρων. Υπάρχουν διάφορα είδη λοροπέταλου με πράσινα φύλλα και λευκά λουλούδια. Ωστόσο, η πιο γνωστή ποικιλία λοροπέταλου (Loropetalum chinense var. rubrum) διαθέτει σκούρα κόκκινα στρογγυλά φύλλα και υπέροχα μωβ ή ροζ λουλούδια. Το λοροπέταλο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Αποφεύγουμε τη φύτευση του λοροπέταλου σε σημεία που εκτίθενται σε δυνατούς ανέμους, ζεστούς ή κρύους, καθώς θα προκαλέσουν προβλήματα στο φύλλωμα και στην ανθοφορία του λοροπέταλου.
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό για την προστασία φυτών και καλλιεργειών από ασθένειες;
Ο χαλκός χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την προστασία των φυτών από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας, λουλούδια, λαχανικά και δέντρα, από διάφορες διάφορες ασθένειες όπως ο περονόσπορος, σκωρίαση, η μαύρη κηλίδωση, το γλοιοσπόριο, καθώς και από βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία τους, διάφορα σκευάσματα χαλκoύ. Η χρήση του χαλκού έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε προληπτικό επίπεδο στα φυτά και λιγότερο θεραπευτική δράση.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr