Ποια είναι τα καλύτερα λιπάσματα για ελιές;
Όσοι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια της ελιάς, γνωρίζουμε ότι η λίπανση είναι μία απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για να εξασφαλίσουμε υψηλή απόδοση και αύξηση της παραγωγής. Για να επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα για τις ελιές, σε συνεργασία με τον γεωπόνο μας, χρειάζεται να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λίπανσης σε πολυετή βάση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του χωραφιού και της καλλιέργειάς μας. Η σωστή λίπανση της ελιάς περιλαμβάνει την προσθήκη λιπασμάτων μέσω του εδάφους, καθώς και μέσω του φυλλώματος της ελιάς με την προσθήκη διαφυλλικών λιπασμάτων. Η βασική λίπανση στις ελιές γίνεται συνήθως την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου πριν την έναρξη της ετήσιας βλάστησης. Η λίπανση με διαφυλλικά λιπάσματα γίνεται συμπληρωματικά σε διάφορα στάδια της ελαιοκαλλιεργητικής περιόδου, όπως κατά την περίοδο της ανθοφορίας, της καρπόδεσης, της ανάπτυξης του καρπού και της ωρίμανσης.
Πώς κλαδεύουμε τις ροδιές για πλούσια καρποφορία;
Το κλάδεμα καρποφορίας στα μεγάλα δέντρα ροδιάς γίνεται κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε καλή παραγωγή καρπών. Έχει σαν βασικό στόχο τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου και την ανανέωση της καρποφόρας βλάστησης. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε καλό φωτισμό και αερισμό μέσα στο δέντρο που βοηθά στην καλύτερη ποιότητα καρπών και στην αποφυγή ασθενειών. Αφαιρούμε αρχικά τους βλαστούς που μπλέκονται στο εσωτερικό του δέντρου της ροδιά και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του. Απομακρύνουμε τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς της ροδιάς, καθώς και τις παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά από την βάση του κεντρικού κορμού. Κλαδεύουμε στη συνέχεια τους βλαστούς της ροδιάς που έχουν μεγάλο μήκος, μικραίνοντας το μήκος τους κατά το μισό. Με αυτόν τον τον τρόπο, ενισχύουμε σημαντικά την καρποφορία της ροδιάς. Ανανεώνουμε, αν χρειαστεί, τους γερασμένους κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς, κόβοντας τους από την ένωση τους με τον κορμό για να τονώσουμε την ζωηρότητα της βλάστησης.
Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;
Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες δημιουργούν ζημιά στα αβοκάντο, ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια που χρειάζονται προστασία από το κρύο. Η καλλιέργεια του αβοκάντο απαιτεί συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών γύρω στους 20°C κατά την άνθιση και κατά ανάπτυξη των καρπών προκειμένου να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr