Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες κρεμμυδιού για να φυτέψουμε;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κρεμμυδιού ανάλογα με το σχήμα του βολβού, το χρώμα, το μέγεθος, καθώς και τη γεύση. Ποικιλίες κρεμμυδιού που δίνουν μεγάλα ή μικρά κρεμμύδια, γλυκά ή καυτερά και ποικιλίες κρεμμυδιού με στενόμακρο ή στρογγυλο σχήμα βολβού. Ανάλογα το χρώμα του φλοιού και της σάρκας του κρεμμυδιού, θα συναντήσουμε λευκές, κίτρινες και κόκκινες (μωβ) ποικιλίες. Άλλες ποικιλίες κρεμμυδιού είναι κατάλληλες για φθινοπωρινή φύτευση και άλλες κατάλληλες για ανοιξιάτικη φύτευση. Γνωστές παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες κρεμμυδιού είναι το βατικιώτικο κρεμμύδι, το νεροκρέμμμυδο Ζακύνθου, το κρεμμύδι Μαδέρας στη Μακεδονία, το κρεμμύδι Κασσάνων στο Ηράκλειο, το Μεσογειανό κρεμμύδι στα Χανιά και το κρεμμύδι Άνδρου. Αξίζει να αναφέρουμε την ποικιλία κόκκινου κρεμμυδιού Αιγύπτου που εμφανίζει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς όταν το λουλούδι του κρεμμυδιού γονιμοποιείται σχηματίζει βολβό και όχι σπόρο όπως στις υπόλοιπες ποικιλίες.
Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην ορχιδέα;
Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται υπερβολικές ποσότητες λιπάσματος. Κατά την περίοδο βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με ισορροπημένο λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Κατά την περίοδο ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Αποφεύγουμε τη λίπανση κατά την περίοδο του χειμώνα ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ορχιδέα είναι ευαίσθητη σε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, γι’ αυτό είναι καλό να προτιμάμε ειδικά λιπάσματα για ορχιδέες. Για τη λίπανση της ορχιδέας προτιμάμε υγρά λιπάσματα που είναι υδατοδιαλυτά στο νερό. Η εφαρμογή της λίπανσης είναι καλύτερο να γίνεται με αραίωση του υγρού λιπάσματος στη λεκάνη που τοποθετούμε την ορχιδέα όταν την ποτίζουμε. Υπάρχουν, επίσης, ειδικά λιπάσματα για διαφυλλικό ψεκασμό των φύλλων και των επιφανειακών ριζών της ορχιδέας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Πώς καλλιεργώ μαρούλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Αν δε διαθέτουμε κήπο, μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε μαρούλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι! Η καλλιέργεια του μαρουλιού σε γλάστρα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση για να αποφύγουμε την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς βοριάδες. Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες ή ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών, για τη μεταφύτευση, καθώς το μαρούλι διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν προχωρά σε βάθος. Για την καλλιέργεια μαρουλιού σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα κατάλληλο για κηπευτικά και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Τοποθετούμε χαλίκια στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του χώματος, δηλαδή για να απομακρύνεται ευκολότερα το περιττό νερό.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr