Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες πιπεριάς;

Αν και υπάρχουν πολλά είδη πιπεριάς, οι περισσότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας ανήκουν στο είδος Capsicum annuum. Aπό τις πιο δημοφιλείς παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες πιπεριάς είναι η στενόμακρη πρασινοκίτρινη πιπεριά κέρατο που απολαμβάνουμε συνήθως τηγανητή, καθώς και η κόκκινη γλυκιά μακρόστενη πιπεριά Φλωρίνης, πολύ νόστιμη ψητή και γεμιστή με τυρί. Αγαπημένες ποικιλίες πιπεριάς είναι και η στρογγυλή πιπεριά φλάσκα με πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, ιδανική για σαλάτα ή μαγειρευτή. Ιδιαίτερη ποικιλία είναι και η πιπεριά «ντολμά» με τη λεπτή φλούδα κατάλληλη για το μαγείρεμα γεμιστών. Υπάρχει και η μικρή μακρόστενη πράσινη πιπεριά είναι εξαιρετική για να τη βάλουμε στο ξίδι και να την κάνουμε τουρσί, αν και αρκετοί τη χρησιμοποιούν και φρέσκια στη σαλάτα. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τις καυτερές πιπεριές που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, όπως η πιπεριά τσίλι και η πιπεριά καγιέν που αποτελούν εξαίσια πρώτη ύλη για πολλές πικάντικες συνταγές. Τα τελευταία χρόνια, πολλές νέες ποικιλίες και είδη πιπεριάς γίνονται δημοφιλείς στη χώρα μας, όπως οι καυτερές πιπεριές χαλαπένος (Halapenos), οι καυτερές πιπεριές xαμπανέρος (Habaneros) και η πιπεριά άντσο (Αncho) που είναι αποξηραμένη πιπεριά της ποικιλίας Poblano με γλυκιά και ήπια καυτερή γεύση.

Πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς;

Τα μυστικά του κήπουΤο κλάδεμα της μανταρινιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο ακριβής χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται, κυρίως, από την ποικιλία της μανταρινιάς και, δευτερευόντως, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Για παράδειγμα, οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιάς «Κλημεντίνη» και «Nόβα» κλαδεύονται στις αρχές τις άνοιξης, σε αντίθεση με την όψιμη ποικιλία Aνκόρ που κλαδεύεται μέσα στον μήνα Μάϊο. Στο κλάδεμα της μανταρινιάς, θα πρέπει γνωρίζουμε ότι απαιτείται ένα αρχικό αραίωμα της πάνω κόμης του δένδρου για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της φυλλικής επιφάνειας. Ο περιορισμός του ύψους του δένδρου της μανταρινιάς διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών και, παράλληλα, διευκολύνει την καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών. Οι μανταρινιές χρειάζονται κλάδεμα που θα αποβλέπει στην αφαίρεση των αδύναμων κλάδων και σε σύντμηση δευτερευόντων βραχιόνων σε πλάγια βλάστηση, ώστε να αυξηθεί η ζωηρότητα της βλάστησης των δένδρων.

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά μέντας;

Τα μυστικά του κήπουΑν η μέντα που έχουμε σε γλάστρα έχει πολύ πυκνές ρίζες, μπορούμε να φτιάξουμε καινούργια φυτά μέντας με διαίρεση του φυτού. Συγκεκριμένα, μπορούμε να διαχωρίσουμε με ένα μαχαίρι τις ρίζες και το φύλλωμα της μέντας σε 2-3 μέρη και να το φυτέψουμε σε γλαστράκια φυτωρίου που θα διατηρήσουμε σε δροσερό περιβάλλον. Μία άλλη εύκολη σπιτική μέθοδος πολλαπλασιασμού της μέντας για να φτιάξουμε καινούργια φυτά είναι να κόψουμε μικρά κλαδιά μήκους περίπου 10 εκατοστών, να τα βάζουμε σε ποτήρια με νερό για να βγάλουν ρίζες και στη συνέχεια να τα μεταφυτεύουμε σε καινούργιες γλάστρες.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα