Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς ;
Οι μανταρινιές χρειάζονται κλάδεμα για να διατηρήσουν ζωηρή βλάστηση και να μας δώσουν πλούσια καρποφορία με νόστιμα ζουμερά μανταρίνια. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της μανταρινιάς είναι μέσα στην άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών του χειμώνα και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο ακριβής χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται, κυρίως, από την ποικιλία της μανταρινιάς και την εποχή συγκομιδής των καρπών και δευτερευόντως, από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Για παράδειγμα, οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιάς Κλημεντίνη και Nόβα καθώς και τα κοινά μανταρίνια που κλαδεύονται στις αρχές τις άνοιξης, αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή σε αντίθεση με την όψιμη ποικιλία Aνκόρ που κλαδεύεται μέσα στον μήνα Μάϊο.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα άλατα στη γλάστρα;
Αν στο χώμα της γλάστρας εμφανίζεται μία λευκή ευθραυστή κρούστα, αυτή συνήθως οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση αλάτων και ασβεστίου, που προέρχονται από το νερό με το οποίο ποτίζουμε κι από τη χρήση χημικών λιπασμάτων. Για να αποφύγουμε τη συσσώρευση αλάτων στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του σπιτιού και του μπαλκονιού μας, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές: Αφαιρούμε την επιφανειακή στρώση χώματος 2-3 εκατοστών από τις γλάστρες και το αντικαθιστούμε με νέο φυτόχωμα. Ποτίζουμε τα φυτά με καλής ποιότητας νερού που δεν περιέχει υψηλή συγκέντρωση αλάτων, όπως το νερό της βροχής, το απεσταγμένο νερό ή το νερό του αφυγραντήρα. Αν τα φυτά στο μπαλκόνι μας είναι σκεπασμένα όταν βρέχει, βγάζουμε τις γλάστρες προς τα έξω για να ποτίζονται με το βρόχινο νερό που βοηθά στο ξέπλυμα και την απομάκρυνση των αλάτων. Αποφεύγουμε την υπερβολική που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακά συσσώρευση αλάτων στην επιφάνεια του χώματος των γλαστρών.
Ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης σε ένα λαχανόκηπο;
Όταν φυτεύουμε τα κηπευτικά πολύ κοντά μεταξύ τους, παρατηρούμε ότι εμφανίζουν πολύ πυκνή και αδύναμη βλάστηση. Επιπλέον, δημιουργούνται συνθήκες κακού αερισμού με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ασθένειες και προβλήματα στην καλλιέργεια. Άλλες φορές φυτεύουμε σε μεγάλες αποστάσεις, πολύ αραιά, με αποτέλεσμα να σπαταλάμε πολύ ωφέλιμο χώρο του κήπου μας. Ως γενικό κανόνα, προτιμούμε να φυτεύουμε σχετικά αραιά, ώστε τα κηπευτικά μας να δέχονται μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και να εξασφαλίζουν καλύτερο αερισμό. Αυτό βοηθά σε μία πιο αποδοτική καρποφορία της καλλιέργειας λαχανικών, καθώς και σε μειωμένη προσβολή από έντομα και ασθένειες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr