Πώς χρησιμοποιούμε το κομπόστ για τα φυτά του κήπου μας;
Το κομπόστ έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία το έδαφος. Το έτοιμο κομπόστ, αυτό που έχει «ωριμάσει» δηλαδή, αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για το χώμα του κήπου μας κατά τη φύτευση καθώς βελτιώνει την στράγγιση, τον αερισμό καθώς και την λειτουργία των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους. Για τον κήπο μας, μία καλή αναλογία αφράτου χώματος, καλοχωνεμένης κοπριάς και κομπόστ είναι 2:1:1 για να προσθέσουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε το έδαφος φύτευσης και παράλληλα να δώσουμε θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών μας. Η ενσωμάτωση του κομπόστ, μπορεί να γίνει πριν φυτέψουμε τα λαχανικά μας, τα καλλωπιστικά φυτά αλλά και τα δέντρα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλό αυτοσχέδιο μίγμα για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας χρησιμοποιώντας αφράτο κηπόχωμα, κομπόστ και άμμο σε αναλογία 2:1:1.
Πώς φυτεύουμε τον μαϊντανό σε γλάστρα;
Ο μαϊντανός φυτεύεται με σπόρο κατευθείαν στη γλάστρα σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού, αποφεύγοντας την πυκνή φύτευση. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, τοποθετούμε την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο και την διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει το φυτό μας. Αφού μεγαλώσει λίγο το φυτό μας, τη μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Αν φυτέψουμε καλοκαιρινό σπόρο καλοκαιριού, επιλέγουμε οπωσδήποτε σκιερό και δροσερό μέρος. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα νεαρά φυτά μαϊντανού από φυτώρια. Για τα έτοιμα σπορόφυτα, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά μαϊντανού σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών ή αρκετά περισσότερα αν διαθέτουμε μια στενόμακρη ζαρντινιέρα. Η μεταφύτευση των φυτών μαϊντανού καλό είναι να γίνεται μέσα στο φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το φύλλωμα τους.
Ποια φυτά καλλιεργούμε για χλωρή λίπανση;
Η χλωρή λίπανση είναι ένας φυσικός τρόπος για να εμπλουτίσουμε το χώμα του κήπου μας με θρεπτικά στοιχεία, καλλιεργώντας συγκεκριμένα είδη φυτών που στη συνέχεια ενσωματώνουμε ως φυτική ύλη στο χώμα. Για την χειμωνιάτικη και την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρής λίπανσης, χρησιμοποιούνται κύρια δυο οικογένειες φυτών: τα ψυχανθή και τα αγρωστώδη. Τα ψυχανθή φυτά, όπως ο βίκος, τα κουκιά, το λαθούρι, το λούπινο, το μπιζέλι, η σόγια, η μηδική και το τριφύλλι έχουν την πρόσθετη ιδιότητα να προσφέρουν άζωτο στο χωράφι μας. Το άζωτο ως στοιχείο λίπανσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη της βλάστησης και του φυλλώματος των φυτών. Από την οικογένεια των σιτηρών, το κριθάρι, το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το σόργο, χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη χλωρή λίπανση, καθώς έχουν το πλεονέκτημα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Συνηθισμένη πρακτική αποτελεί η συγκαλλιέργεια δυο-τριών φυτών χλωρής λίπανσης, όπως για παράδειγμα βίκου, κριθαριού και βρώμης για να βελτιωθεί η απόδοση και η ανθεκτικότητα. Για την καλοκαιρινή καλλιέργεια φυτών χλωρής λίπανσης, χρησιμοποιούμε κυρίως τη μηδική, το τριφύλλι, τον μελίλωτο, την σόγια από τα ψυχανθή και το σόργο από τα σιτηρά.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr