Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συλλέξουμε για να αποξηράνουμε τα αρωματικά βότανα;

Φροντίζουμε να συλλέγουμε τα αρωματικά φυτά και τα βότανα σε εποχή που έχουν τη μέγιστη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια και ρητίνες. Σε κάθε είδος βότανου, κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου, υπάρχει ένα ξεχωριστό στάδιο όπου το φυτό έχει το δυνατότερο άρωμα. Για παράδειγμα, η μέντα, ο δυόσμος και ο βασιλικός καλό είναι να μαζεύονται πριν ανθίσουν. Η ρίγανη, η ματζουράνα, το θυμάρι και το λεμονοθύμαρο έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια όταν τα λουλούδια τους είναι σχεδόν ανοικτά στις αρχές της άνθισης. Για την αποξήρανση των φύλλων του δεντρολίβανου μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε εποχή, ενώ για τα άνθη του φασκόμηλου τα κόβουμε όταν τα λουλούδια στην κορυφή είναι σχεδόν ανοικτά και μετά από ένα μήνα συλλέγουμε τα φύλλα του. Σχετικά με τα μυρωδικά της κουζίνας, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον κόλιαντρο, τα μαζεύουμε πριν την άνθιση αν θέλουμε να τα αποξηράνουμε.

Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς;

Τα μυστικά του κήπουO δάκος αναπτύσσεται σε συνθήκες δροσιάς και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η ανάπτυξη του δάκου ευνοείται όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τους 25°C και μεγαλύτερη από τους 10°C. Όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 35°C για αρκετές μέρες μειώνεται ο πληθυσμός του δάκου, η δραστηριότητα του αλλά και η γονιμότητα του. Συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ή βροχοπτώσεις κατά την θερινή και φθινοπωρινή περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του δάκου. Επίσης, τα ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται εντατικά, δηλαδή ποτίζονται, λιπαίνονται και κλαδεύονται εμφανίζουν μεγαλύτερη προσβολή από δάκο σε σχέση με ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται ξηρικά, λόγω μεγαλύτερης υγρασίας και υψηλότερης παραγωγής ελαιόκαρπου.

Τι ζημιά κάνει το έντομο της τούτα στην καλλιέργεια της ντομάτας;

Τα μυστικά του κήπουΤο έντομο της τούτα δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα και πετά σε χαμηλό ύψος μέσα στον λαχανόκηπο ανάμεσα από τις ντοματιές, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Η εξάπλωση της τούτα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 21-25°C και σε συνθήκες κακού αερισμού των φυτών που δημιουργούνται λόγω πυκνής φύτευσης. Η τούτα γεννά κίτρινα-κρεμ αυγά που γίνονται κάμπιες και προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα της ντομάτας, δημιουργώντας αρχικά μικρές στοές που επεκτείνονται σε εκτεταμένες ξηράνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, από τα φύλλα της ντομάτας, η κάμπια της Tuta προσβάλλει και τους καρπούς της ντομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο και στοές μέσα στους καρπούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προσβεβλημένοι από την τούτα καρποί της ντομάτας να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα