Γιατί μαυρίζουν οι καρποί σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια;
Όσοι καλλιεργούμε ντομάτες στον κήπο ή ντομάτες σε γλάστρα, έχουμε αντιμετωπίσει την “τάπα”, το πρόβλημα που εμφανίζεται στο στάδιο της ωρίμανσης με μαύρες κηλίδες και μαυρίσματα στο κάτω μέρος των καρπών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα του μαυρίσματος στις ντομάτες οφείλεται στην ξηρή κορυφή, μια αρκετά συνηθισμένη μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται, κυρίως, λόγω έλλειψης ασβεστίου. Το “τάπωμα” εμποδίζει τις ντομάτες να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν κανονικά, σε βαθμό που μπορεί να μην τρώγονται. Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά του λαχανόκηπου κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης, όταν ο εφοδιασμός των καρπών της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού με ασβέστιο δεν επαρκεί. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η μικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα. Επίσης, στο μαύρισμα των καρπών και στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής συντελεί η υπερβολική χρήση λιπασμάτων αζώτου και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια.
Πώς εξασφαλίζουμε πλούσια ανθοφορία στις πετούνιες;
Συνήθως, στα μέσα του καλοκαιριού οι πετούνιες αρχίζουν να ξεραίνονται ή να μειώνεται πολύ η ανθοφορία τους. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του φυτού για να μας χαρίσει πολλά λουλούδια ακόμα μέχρι το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα λουλούδια της πετούνιας που έχουν μαραθεί για να δημιουργήσουμε νέα ανθοφορία. Μόνο για τις έρπουσες ποικιλίες πετούνιας, δε χρειάζεται αφαίρεση των ξεραμένων λουλουδιών. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία της πετούνιας έχει ολοκληρωθεί, κόβουμε τις άκρες των βλαστών της πετούνιας για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση και να δημιουργήσουμε πιο συμπαγή φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία. Για να προστατέψουμε τις πετούνιες από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη που δημιουργούν κόλλα στα φύλλα και τα άνθη, καθώς και του τετράνυχου που προκαλεί ξηράνσεις, ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Για μεγαλύτερη προστασία, χρησιμοποιούμε σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η ροδιά;
Η ροδιά έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία. Κανουμε τακτικά ποτίσματα για τη ροδιά φροντίζοντας να ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης για να έχουμε ικανοποιητική ανθοφορία και την περίοδο του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε καλή ωρίμανση των καρπών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνότερα και το πότισμα να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα. Σε περίοδο ξηρασίας και καύσωνα, τα φύλλα της ροδιάς απορροφούν νερό από τους καρπούς με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής της ροδιάς.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr