Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του Κήπου…

Τι συνθήκες θέλει η διμορφοθήκη για να αναπτυχθεί;

Η διμορφοθήκη είναι ένα πανέμορφο πολυετές ανθοφόρο φυτό με πλούσια ανθοφορία που μας συντροφεύει άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ανήκει στα καλλωπιστικά φυτά που σχηματίζουν λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες, όπως επίσης το αργυράνθεμο, το χρυσάνθεμο, η ζέρμπερα, το άστερ, ο κόσμος, η κορέοψις, η γκαζάνια και το χαμομήλι. Η διμορφοθήκη έχει χαμηλή έρπουσα ανάπτυξη και οι λεπτοί και μακριοί βλαστοί της φτάνουν σε ύψος 25-40 εκατοστών. Σχηματίζει μεγάλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας που φτάνουν σε διάμετρο 5-6 εκατοστά και έχουν διάφορα χρώματα συνήθως λευκά, ροζ και μωβ. H διμορφοθήκη απαιτεί εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Τα λουλούδια της διμορφοθήκης κλείνουν όταν βρίσκονται στη σκια ή όταν βραδιάζει, γι’ αυτό τη φυτεύουμε σε σημείο με αρκετή ηλιοφάνεια όπου μας χαρίζει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Τι ζημιά κάνει το βακτηριακό κάψιμο στις αχλαδιές;

Το βακτηριακό κάψιμο δημιουργεί χαρακτηριστικά συμπτώματα με μαύρισμα των φύλλων, των βλαστών και των ανθέων της αχλαδιάς που μοιάζουν σαν να έχουν περάσει από φωτιά. Η προσβολή της αχλαδιά αρχίζει συνήθως την άνοιξη από τα άνθη που παίρνουν ένα πράσινο χρώμα που σταδιακά μαυρίζουν, και ξεραίνονται. Στη συνέχεια, μέσα στο καλοκαίρι, η προσβολή επεκτείνεται σε φύλλα και βλαστούς της αχλαδιάς, τα οποία μαραίνονται και ξεραίνονται. Τα ξερά φύλα και άνθη παραμένουν στα δέντρα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η προσβολή μπορεί να επεκταθεί ακόμα και σε κλαδιά, ακόμα και στο κορμό όπου εμφανιζονται έλκη πανω στο κορμό. Σε συνθήκες υγρού και ζεστού καιρού, την περιοδο του καλοκαιριού, μπορεί να εμφανιστεί στα προσβαβλημένα φύλλα, άνθη και κλαδιά της, χαρακτηριστική κόλλα με τη μορφή σταγόνων κεχριμπαρένιου ή κρεμ χρώματος, η οποία ονομάζεται βακτηριακή εξίδρωση. Το βακτηριακό κάψιμο μπορεί να προσβάλλει ακόμα και τους καρπούς της αχλαδιάς. Οι προσβεβλημένοι καρποί αρχικά εμφανίζουν ένα ξερό σάπισμα που καλύπτεται από τις χαρακτηριστικές σταγόνες κόλλα της βακτηριακής εξίδρωσης και σταδιακά συρρικνώνονται παραμένοντας πάνω στο δέντρο της αχλαδιάς.

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του αγγουριού;

Η καλλιέργεια της αγγουριάς έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται λίπασμα για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Αρχικά, πριν τη φύτευση της αγγουριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και κοπριάς, μαζί με βιολογικό λίπασμα. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας της αγγουριάς, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, κάλιο και μαγνήσιο για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. Συμπληρωματικά, η προσθήκη λιπάσματος σιδήρου ενισχύει το πρασίνισμα του φυλλώματος της αγγουριάς καθώς αρκετές φορές η αγγουριά παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης σιδήρου.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα