Τι ζημιές προκαλεί ο δάκος στα ελαιόδεντρα;
Ο δάκος καταστρέφει μέρος της σάρκας του ελαιοκάρπου και η ζημιά που προκαλεί είναι αρχικά ποσοτική, καθώς έχουμε αυξημένο ποσοστό καρπόπτωσης και μειωμένη παραγωγή. Σε δεύτερο επίπεδο, η ζημιά που προκαλεί ο δάκος είναι και ποιοτική, καθώς το παραγόμενο ελαιόλαδο υποβαθμίζεται λόγω αυξημένης οξύτητας. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η έντονη προσβολή από δάκο και η δημιουργία πληγών στις ελιές την περίοδο του φθινοπώρου μπορεί να προκαλέσει τη δευτερογενή προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες όπως το γλοιοσπόριο, που σε συνθήκες υψηλής υγρασίας προκαλούν σάπισμα του ελαιόκαρπου και περαιτέρω υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου. Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς λόγω του δάκου στις ελιές, μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα το μέγεθος της προσβολής και τη δυνατότητα αντιμετώπισης της. Σε κάποιες περιπτώσεις, η οικονομική ζημιά σου δάκου στις ελιές και στο παραγόμενο ελαιόλαδο μπορεί να ξεπεράσει το 50% της αξίας του παραγόμενου προϊόντος.
Από ποιες ασθένειες και έντομα προστατεύει το θειάφι;
Το θειάφι χρησιμοποιείται για την οικολογική προστασία των φυτών και των καλλιεργειών από τον μύκητα του ωιδίου, και από άλλες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζικλάδιο. Επιπλέον, το θειάφι έχει ήπια εντομοκτόνο δράση και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του τετράνυχου που την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες, καθώς δημιουργεί σημαντική ζημιά στην ανάπτυξη των φυτών και την καρποφορία. Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο Η εφαρμογή του θειαφιού γίνεται σε προληπτικό επίπεδο για προστασία, καθώς και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνουμε ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θειάφι χρησιμοποιείται και για την απώθηση των φιδιών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν θέλουμε να προφυλάξουμε τον κήπο μας ή την αυλή μας από φίδια, μπορούμε να ρίξουμε περιφερειακά μία στρώση θειαφιού πάχους πλάτους 20-30 εκατοστών.
Ποια εποχή συγκομίζουμε τα βερίκοκα και πώς
τα συντηρούμε;
Τα βερίκοκα συλλέγονται προσεκτικά με τα χέρια για να μην τραυματιστούν οι καρποί, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, ανάλογα την ποικιλία. Η συγκομιδή γίνεται όταν οι καρποί είναι ώριμοι και σχετικά σφικτοί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα βερίκοκα αφού κοπούν από το δέντρο δε συνεχίζουν να ωριμάζουν, σε αντίθεση με άλλα φρούτα όπως τα αχλάδια. Τα φρέσκα βερίκοκα συντηρθούνται μέσα στο ψυγείο σε θερμοκρασία γύρω στους 0°C και σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, όπου μπορούν να διατηρηθούν μέχρι 2 εβδομάδες. Για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης, τα βερίκοκα αποξηραίνονται ή γίνονται κομπόστα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr
τα φιδια ειναι αναποσπαστο μελος μιας υγειης τροφικης αλυσιδας μεσα στη φυση ,καταρχας ελεγχουν τους πλυθησμους των αρουραιων κτλ…