Ποιο λαχανικό του κήπου είναι το γογγύλι;
Γογγύλι, ένα από τα λιγότερο γνωστά χειμερινά λαχανικά με πικάντικη γεύση και πλούσια διατροφική αξία. Υπάρχουν πολλές ονομασίες για το γογγύλι, όπως γουλί, γογγυλοκράμβη και γογγυλόριζα. Στην Κύπρο, τo γογγύλι είναι πολύ δημοφιλές παραδοσιακό λαχανικό με την ονομασία κουλούμπρα και τρώγεται με αλάτι και λεμόνι. Στο εξωτερικό θα το συναντήσουμε με την ονομασία κολραμπί (kohlrabi) ή γερμανική ρέβα. Πρόκειται για ένα λαχανικό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που είναι έτοιμο για συγκομιδή 6-8 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το κέιλ και το λαχανάκι Βρυξελλών. Η καλλιέργεια του γογγυλιού δίνει ένα στρογγυλό διογκωμένο βλαστό σαν βολβό, συνήθως λευκοπράσινου ή μωβ χρώματος που σχηματίζεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αφού καθαρίσουμε το γογγύλι από το σκληρό περίβλημα του, μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο σε σαλάτες ή βραστό, τηγανητό, σε σούπες, ακόμα και πουρέ για να συνοδεύσει κρέας ή ψάρι. Τα φύλλα του γογγυλιού θυμίζουν ποικιλία μπρόκολου και είναι βρώσιμα, ιδανικά για να απολαύσουμε φρέσκα σε σαλάτα ή βραστά σε διάφορες συνταγές.
Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο τσίκας;
Τσίκας, ένα μικρό καλλωπιστικό με παχύ ίσιο κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται ακτινωτά τα στενόμακρα εντυπωσιακά φύλλα του με εκπληκτική συμμετρία. Γνωστός και ως κύκας ή τσύκας, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά φυτά που συναντάμε σε κήπους, σε πλατείες και πάρκα, καθώς χρησιμοποιείται σε συνθέσεις βραχόκηπων και σε μεσογειακούς κήπους, ενώ πολύ συχνά φυτεύεται μαζί με γκαζόν. Φυτεύουμε τον τσίκα σε σχετικά ηλιοφανείς και ημισκιερές θέσεις για να έχει πιο πλούσιο και καταπράσινο φύλλωμα. Σε έντονη ηλιοφάνεια, την περίοδο του καλοκαιριού, τα φύλλα του τσίκα ταλαιπωρούνται και χάνουν το γυαλιστερό τους χρώμα. Ο τσίκας είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους και ανήκει στα φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, ωστόσο ο έντονος αέρας μπορεί να προκαλέσει σκισίματα στο φύλλωμα του. Ως τροπικό φυτό, ο τσίκας είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, θα πρέπει να καλύπτεται με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα για προστασία.
Θα μας μιλήσετε για την αρμπαρόριζα, το αρωματικό φυτό;
Η αρμπαρόριζα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που συναντάμε σε κήπους και γλάστρες των ελληνικών σπιτιών με υπέροχα λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ και του μωβ. Από περιοχή σε περιοχή της χώρας μας, θα τη συναντήσουμε με πολλές τοπικές ονομασίες όπως αμπερόριζα, αμπακανέλα, λουκουμόχορτο, αλμπανόριζα και μοσχομολόχα ενώ στην Κύπρο είναι γνωστή με την ονομασία κιούλι. Αν και το θεωρούμε παραδοσιακά ντόπιο φυτό, η καταγωγή της αρμπαρόριζας είναι από τη Νότια Αφρική, όπως άλλωστε και το γεράνι, το πελαργόνι και το μαστιχάκι με το οποίο ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τα λουλούδια της αρμπαρόριζας δεν μυρίζουν, ωστόσο τα οδοντωτά φύλλα της αναδίδουν ένα έντονο άρωμα όταν τα τρίψουμε. Για αυτό άλλωστε, τα φύλλα της συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε γλυκά του κουταλιού, σε μαρμελάδες, σε παγωτά καθώς και σε λουκούμια. Η αρμπαρόριζα ανήκει στα φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο χαρίζοντας μας πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr