Πώς φυτεύουμε το σπανάκι και σε τι αποστάσεις;
Το σπανάκι φυτεύεται με σπόρο απευθείας στο χωράφι, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Σε κατάλληλες δροσερές συνθήκες θερμοκρασιών και υγρασίας, ο σπόρος του σπανακιού φυτρώνει μετά από λίγες μέρες. Για τη φύτευση ενός στρέμματος καλλιέργειας σπανακιού χρειαζόμαστε περίπου 2 κιλά σπόρο. Μετά το φύτρωμα, καθώς το σπανάκι αναπτύσσεται στα 2-3 φύλλα, αραιώνουμε τα φυτά για έχουν καλύτερη ανάπτυξη και πιο ποιοτική παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε, επίσης, την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που ευνοούνται από την πυκνή φύτευση και τον κακό αερισμό. Γιατί δε φυτρώνουν οι σπόροι ή αργούν να φυτρώσουν; Αντί για σπόρο, μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα φυτά σπανακιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια, διατηρώντας τις αποστάσεις φύτευσης στα 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Τι είναι η χωνεμένη κοπριά;
Όταν μιλάμε για χωνεμένη ή σβησμένη κοπριά, αναφερόμαστε σε κοπριά που έχει υποστεί ζύμωση και μπορεί να προσληφθεί από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων. Τη χωνεμένη κοπριά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, καθώς δεν έχει υψηλή θερμοκρασία, έχει μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία και δεν έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε κοπριά που έχει χωνευτεί, καθώς χρησιμοποιείται άμεσα και δε δημιουργεί προβλήματα στα φυτά. Η χωνεμένη κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη σπορά και τη φύτευση, ενώ η μη χωνεμένη κοπριά ενσωματώνεται στο χωράφι μερικούς μήνες πριν προχωρήσουμε σε καλλιέργεια. Η μη χωνεμένη κοπριά που περιέχει υψηλά ποσοστά αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα φύλλα, και να καταστρέψει νεαρά φυτά ή φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί. Σε καλλιέργειες κηπευτικών για παράδειγμα, ενσωματώνουμε τη μη χωνεμένη κοπριά στο έδαφος το φθινόπωρο, προκειμένου να γίνει η φύτευση των κηπευτικών μας μέσα στην άνοιξη.
Πότε φυτεύεται το αράπικο φιστίκι και σε τι αποστάσεις;
Ας μιλήσουμε για την αραχίδα που μας δίνει το γνωστό “αράπικο φιστίκι” ή φουστουκούδι όπως ονομάζεται στην Κύπρο, τους υπέροχους ξηρούς καρπούς που λατρεύουμε να τρώμε ψημένους με αλάτι ή χωρίς. Η αραχίδα είναι ετήσιο φυτό χαμηλής ανάπτυξης με καταγωγή από τη νότια Αμερική. Διαθέτει βλαστούς χαμηλής ανάπτυξης με έρποντες ή πιο όρθιους βλαστούς και σχηματίζει χαρακτηριστικά άνθη σε κιτρινοκόκκινες αποχρώσεις. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην καλλιέργεια της αραχίδας, είναι ότι τα φιστίκια που παράγει βρίσκονται σε λοβούς που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του χώματος, ανάμεσα από τις ρίζες του φυτού. Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση του αράπικου φιστικιού στον ελληνικό χώρο είναι μέσα στον Μάιο, αφού περάσουν οι τελευταίοι ανοιξιάτικοι παγετοί και η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τους 20°C. Φυτεύουμε τους σπόρους του αράπικου φιστικιού σε βάθος περίπου 5 εκατοστών μέσα στο χώμα, σε αποστάσεις φύτευσης 10 εκατοστών μεταξύ των φυτών και μισό μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr