Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του Κήπου…

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ρόκας για να φυτέψουμε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκας για να φυτέψουμε, με περισσότερο αρωματική ή πιο πικάντικη γεύση. Οι βασικές ποικιλίες ρόκας που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής: Ντόπια ποικιλία ρόκας: Η κλασική ποικιλία ρόκας με καταπράσινο φύλλωμα, αρωματική, κατάλληλη για σαλάτα που δίνει φυτά ύψος 30-50 εκατοστά. Μεγαλόφυλλη ποικιλία ρόκας: Πολύ παραγωγική ποικιλία ρόκας που δίνει φυτά με όρθια ανάπτυξη και πολύ μεγάλα πλατιά φύλλα. Άγρια ποικιλία ρόκας: Ποικιλία ρόκας, με λείο οδοντωτό φύλλωμα που μεγαλώνει γρήγορα μετά το κόψιμο, πολύ νόστιμη με έντονη αρωματική και πικάντικη γεύση. Αξίζει να αναζητήσουμε και ποικιλίες ρόκας με κοκκινοπράσινο φύλλωμα που παρουσιάζουν αρκετό, καθώς επίσης ποικιλίες baby leaf με μικρά τραγανά καταπράσινα φύλλα.

Τι είναι η χωνεμένη κοπριά;

Όταν μιλάμε για χωνεμένη ή σβησμένη κοπριά, αναφερόμαστε σε κοπριά που έχει διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την παραγωγή της, ώστε να υποστεί ζύμωση. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να προσληφθεί άμεσα από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη χωνεμένη κοπριά, καθώς δεν έχει υψηλή θερμοκρασία, έχει μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία και έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά. Στον κήπο, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε κοπριά που έχει χωνευτεί, καθώς χρησιμοποιείται άμεσα και δε δημιουργεί προβλήματα στα φυτά. Η μη χωνεμένη κοπριά μυρίζει πολύ έντονα, είναι αρκετά ζεστή και περιέχει πολύ υγρασία. Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσοστά αμμωνίας που μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα φύλλα και να καταστρέψει νεαρά φυτά ή φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί.

Πώς φυτεύουμε τα ραπανάκια σε γλάστρα;

 

Για να φυτέψουμε ραπανάκια σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα με βάθος 15-30 εκατοστών, αναλόγως την ποικιλία του ραπανιού. Προφανώς, τα μικρά στρογγυλά ραπάνια θέλουν μικρότερου βάθους γλάστρα σε αντίθεση με την ποικιλία των στενόμακρων ραπανιών. Για την καλλιέργεια του ραπανιού σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε αφράτο και γόνιμο φυτόχωμα που να περιέχει περλίτη και κομπόστ, κατάλληλο για κηπευτικά και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να τοποθετούμε χαλίκια στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του χώματος, δηλαδή για να απομακρύνεται ευκολότερα το νερό που περισσεύει από το πότισμα. Τοποθετούμε την γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα με τα ραπανάκια, σε θέση με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας για να έχουμε επαρκή ηλιοφάνεια και ανάπτυξη της ρίζας του ραπανιού.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα