Σε τι συνθήκες μπορούμε να καλλιεργήσουμε σταμναγκάθι;
Το σταμναγκάθι δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση, για να απομακρύνεται το νερό, στη θέση που θα το φυτέψουμε. Θα συναντήσουμε το σταμναγκάθι κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς επιδεικνύει μεγάλη αντοχή στην υψηλή αλατότητα του εδάφους. Ακόμη και σε ορεινούς όγκους, κάτω από το χειμωνιάτικο χιόνι, το σταμναγκάθι παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά. Ο μοναδικός περιορισμός για το σταμναγκάθι είναι την περίοδο του καλοκαιριού, όπου υποφέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει γρήγορα το αγκάθι και στην συνέχεια το άνθος του.
Τι πληροφορίες μας δίνει η ανάλυση εδάφους;
Η ανάλυση εδάφους μας προσφέρει μία λεπτομερή περιγραφή της σύστασης και των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει το χωράφι μας. Συγκεκριμένα, η ανάλυση εδάφους περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:
• Προσδιορισμος των βασικών ιδιοτήτων του εδάφους
Αρχικά, είναι σημαντικό να μετρήσουμε το pH, που καθορίζει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το έδαφος. Επίσης, η μηχανική σύσταση του εδάφους μας λέει πόσο ελαφρύ ή βαρύ είναι ανάλογα την περιεκτικότητα του σε άργιλλο ή άμμο. Η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία μας προσδιορίζει πόσο γόνιμο είναι το έδαφος, ενώ το ύψος της ηλεκτρική αγωγιμότητα του μας βοηθά να προσδιορίσουμε την αλατότητα του.
• Εύρεση της περιεκτικότητας του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία
Είναι σημαντικό να καθορίσουμε πόση ποσότητα από τα βασικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία για τις καλλιέργειες περιέχει το έδαφος. Συγκεκριμένα προσδιορίζουμε το άζωτο, τον φώσφορο και το κάλιο, το μαγνήσιο και το καθώς και διάφορα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες όπως το βόριο, τον ψευδάργυρο και το μαγγάνιο.
• Προσδιορισμός των θρεπτικών στοιχείων για λίπανση
Ανάλογα την καλλιέργεια που θα φυτέψουμε στο έδαφος ή που καλλιεργείται γίνεται προσδιορισμός των κατάλληλων ποσοτήτων και των ειδών του λιπαμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του θυμαριού για να ευδοκιμήσει;
Το θυμάρι φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρου ή μέσα στην άνοιξη, μερικές αφού περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα. Η καλλιέργεια του θυμαριού ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό σε ψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με πολύ ήλιο, αν και μπορεί να φυτευθεί και σε ημισκερές θέσεις. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το είδος του εδάφους που θα φυτευτεί, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Κατά τη φύτευση του θυμαριού, ενσωματώνουμε χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και ανθοφορία του.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr