Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο φίκος ελάστικα;

Ο φίκος ελάστικα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά σε όλο τον κόσμο που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του. Ως τροπικό φυτό, ο φίκος ελάστικα ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστό κλίμα, σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους έντονους ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, καθώς είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα. Σε εσωτερικούς χώρους, τοποθετούμε τον φίκο ελάστικα σε φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε θερμαντικά σώματα ή σε δωμάτια με αφυγραντήρες. Για φυτά φίκου ελάστικα σε γλάστρα που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε προφυλαγμένα σημεία. Η πιο κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσουμε το φίκο ελάστικα είναι μέσα στην άνοιξη ή μέσα στο φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να υποστυλώνουμε το νεαρό φυτό με έναν πάσσαλο στήριξης για να αναπτύξει ίσιο κορμό καθώς θα μεγαλώνει.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ραδικιού για να φυτέψουμε;


Υπάρχουν πολλά καλλιεργούμενα είδη και ποικιλίες ραδικιού, ανάλογα τις γευστικές προτιμήσεις μας. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες ραδικιού που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής:
• Άγριο κόκκινο ραδίκι: Ντόπια ποικιλία ραδικιού με πικρή γεύση, κατσαρό φύλλωμα με κόκκινο μίσχο που απλώνεται χαμηλά στην επιφάνεια του εδάφους και κόβεται μόνο μία φορά.
• Άγριο λευκό ραδίκι: Ορεινή ποικιλία ραδικιού, με πικάντικη γεύση, κατσαρό φύλλωμα με άσπρο μίσχο που απλώνεται χαμηλά στην επιφάνεια του εδάφους και δίνει συγκομιδή 3-4 φορές μέσα στο χειμώνα.
• Σταμναγκάθι: Είδος άγριου ραδικιού που φυτρώνει σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, με εξαιρετική πικρή γεύση που διαθέτει παχύ στενόμακρο φύλλωμα και ακανθωτές διακλαδώσεις.
• Ήμερο ραδίκι: Ποικιλία ραδικιού. εξαιρετικά παραγωγική με με ζωηρή και όρθια ανάπτυξη, με πιο πλατιά φύλλα, πιο ανοιχτόχρωμα στη βάση και με λιγότερη πικρή γεύση.
• Ραδίκι Μακεδονίας: Ποικιλία ραδικιού, πολύ παραγωγική, με όρθια ανάπτυξη, με φύλλα οδοντωτά με λευκό μίσχο που δίνει συγκομιδή πολλές φορές και διαθέτει εξαιρετική γεύση.
• Ιταλικό ραδίκι: Ποικιλία ραδικιού με όρθια οδοντωτά φύλλα, που διαθέτει πικάντικη πικρή γεύση και προσφέρει πολλές συγκομιδές την περίοδο του χειμώνα.
• Ραδίκι ραντίτσιο: Ποικιλία ραδικιού με τα βυσσινί φύλλα και τα λευκά νεύρα που κλείνουν όπως τα φύλλα του μαρουλιού. Διαθέτει έντονη πικάντικη γεύση όταν τρώγεται ωμό η οποία εξασθενεί με το ψήσιμο.

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη δάφνη;

Η δάφνη προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση που προκαλεί μαύρες κηλίδες και σταδιακό στρίψιμο και ξήρανση των φύλλων. Eπίσης, προσβάλλεται από τη μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου που προκαλεί κίτρινες ακανόντιστες κηλίδες στο φύλλωμα της. Για την οικολογική αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας ή με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού. Για το έντομο της μελίγκρας και τα κοκκοειδή (ψώρα) που προαβάλλουν τα φύλλα της δάφνης ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού ή με διάλυμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα