Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Τι διαφορά έχει το λαχανάκι Βρυξελλών με το κοινό λάχανο;

Μία εναλλακτική πρόταση στα λάχανα είναι το λαχανάκι Βρυξελλών, ένα ιδιαίτερο φθινοπωρινό λαχανικό που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στη χώρα μας. Το λαχανάκι Βρυξελλών καλλιεργείται στο Βέλγιο από τον 18ο αιώνα και σταδιακά διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, ωστόσο πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό φυτό. Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν πιο πικάντικη γεύση συγκριτικά με το κοινό λάχανο, είναι πιο θρεπτικά και τρώγονται μαγειρεμένα, βραστά, τηγανητά ή στον φούρνο. Σε αντίθεση με το κοινό λάχανο το οποίο πολύ συχνά τρώγεται ώμο σε πράσινη σαλάτα, τα λαχανάκια βρυξελλών αφήνουν μία πικρή γεύση αν δεν μαγειρευτούν. Κατά την καλλιέργεια, το κοινό λάχανο σχηματίζει ένα και μοναδικό μεγάλο κεφάλι, ενώ το λαχανάκι Βρυξελλών παράγει πολλές μικρές κεφαλές, μέχρι και εκατό, που αναπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων, κατά μήκος μεγάλων βλαστών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία πλούσια συγκομιδή με δεκάδες μικρά και πεντανόστιμα λαχανάκια.

Πώς φυτεύονται τα κουκιά στο έδαφος;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κουκιών για να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας, ντόπιες αλλά και ξένες, πρωιμότερες και οψιμότερες, με διαφορετικό μήκος λοβού και μικρότερο ή μεγαλύτερο αριθμό σπόρων. Για να προετοιμάσουμε το έδαφος για να φυτέψουμε κουκιά, κάνουμε καλό όργωμα και ανοίγουμε αυλάκια για τις σειρές φύτευσης σε αποστάσεις 40-60 εκατοστών μεταξύ τους. Ο εμπλουτισμός με κοπριά και κομπόστ πριν το φύτεμα βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας. Φυτεύουμε 3-4 σπέρματα κουκιών, σε κάθε θέση, στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης ανά 20-30 εκατοστά μεταξύ τους, σε βάθος χώματος 3-5 εκατοστών.

Πόσο συχνά ποτίζουμε τον ζαμιοκούλκα;

Ο ζαμιοκούλκας είναι το πιο ανθεκτικό από τα φυτά εσωτερικού χώρου. Διατηρείται πολύ εύκολα με ελάχιστη περιποίηση, ακόμα κι αν ξεχάσουμε να το φροντίσουμε. Ο ζαμιοκούλκας έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό, ειδικά αν βρίσκεται σε σκοτεινό χώρο όπου αναπτύσσεται λιγότερο και το χώμα του στεγνώνει πιο αργά. Ακόμα κι αν ξεχάσουμε να τον ποτίσουμε για αρκετό διάστημα, μπορεί να επιβιώσει χωρίς προβλήματα. Για τη φροντίδα του ζαμιοκούλκα, ποτίζουμε μια φορά τον μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης, του φθινόπωρο και του χειμώνα. Την εποχή του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε μέχρι δύο φορές το μήνα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε συχνότερα τον ζαμιοκούλκα, γιατί τα ριζώματα του θα σαπίσουν, ενώ ίσως εμφανιστούν και κιτρινίσματα στο φύλλωμα του. Είναι σημαντικό, η γλάστρα και το χώμα που έχουμε φυτέψει το φυτό να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα και να μην έχουμε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις για τον κήπο, επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα